The influence of filtrations conditions during nanofiltration of whey by spiral wound modules
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892869" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892869 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování vlivu podmínek při nanofiltraci syrovátky na spirálně vinutých membránových modulech
Original language description
Syrovátka je vedlejší produkt vznikající během výroby sýrů. Obsahuje velké množství organických látek především proteinů a laktosy a dále pak široké množství nežádoucích minerální solí. I přesto, že je syrovátka stále ještě považována za odpadní produkt,uplatňuje se dnes jako funkční potravina jak v potravinářství, tak ve zdravotnictví. Přesné složení syrovátky je ovlivněno mnoha faktory, jakými jsou např. roční období, druh vyráběného sýra a živočišný původ použitého mléka. Obecně jsou známy dva druhysyrovátky, sladká a kyselá. Sladká syrovátka vzniká při výrobě sýrů, kdy je ke srážení bílkovin používáno enzymové syřidlo. Kyselá syrovátka vzniká při výrobách, kde je mléko sráženo po okyselení.
Czech name
Sledování vlivu podmínek při nanofiltraci syrovátky na spirálně vinutých membránových modulech
Czech description
Syrovátka je vedlejší produkt vznikající během výroby sýrů. Obsahuje velké množství organických látek především proteinů a laktosy a dále pak široké množství nežádoucích minerální solí. I přesto, že je syrovátka stále ještě považována za odpadní produkt,uplatňuje se dnes jako funkční potravina jak v potravinářství, tak ve zdravotnictví. Přesné složení syrovátky je ovlivněno mnoha faktory, jakými jsou např. roční období, druh vyráběného sýra a živočišný původ použitého mléka. Obecně jsou známy dva druhysyrovátky, sladká a kyselá. Sladká syrovátka vzniká při výrobě sýrů, kdy je ke srážení bílkovin používáno enzymové syřidlo. Kyselá syrovátka vzniká při výrobách, kde je mléko sráženo po okyselení.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
58. Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2011
ISBN
978-80-905035-0-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
1-8
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní
Event date
Oct 24, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—