Compilation and data evaluation for sorption isotherms of granulated sugar
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892876" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892876 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kompilace a vyhodnocení dat pro sorpční izotermy krystalového cukru
Original language description
Čistá sacharosa je velmi málo hygroskopická, technicky vyrobený cukr je však vlivem necukrů na vlhkost velmi citlivý. Mezi hlavní faktory ovlivňující vlhnutí patří teplota a relativní vlhkost vzduchu v sile, původní teplota a vlhkost cukru, velikost zrnkrystalů, popel, redukující látky, povrchově aktivní látky, mechanické nečistoty či mikrobiální znečištění (Číž, 1964). Obsah vody v krystalovém cukru (vlhkost) je možné rozdělit do tří forem: (i) vlhkost v povrchové vrstvě krystalu ve formě původního matečného sirobu (snadno odstranitelná sušením, tzv. volná vlhkost), dále pak (ii) vlhkost pocházející z vrtsvy matečného sirobu uzavřená vrstvou amorfní sacharozy (odstranitelnou jen dlouhodobým sušením, tzv. vázaná vlhkost) a také (iii) vlhkost způsobenávodou v krystalové mřížce sacharozy (vnitřní vlhkost). Z hlediska skladování je důležitá tzv. mezní vlhkost, která představuje relativní vlhkost vzduchu, pro kterou je při následném odsušení ještě zachována sypkost měřeného vzorku cukru
Czech name
Kompilace a vyhodnocení dat pro sorpční izotermy krystalového cukru
Czech description
Čistá sacharosa je velmi málo hygroskopická, technicky vyrobený cukr je však vlivem necukrů na vlhkost velmi citlivý. Mezi hlavní faktory ovlivňující vlhnutí patří teplota a relativní vlhkost vzduchu v sile, původní teplota a vlhkost cukru, velikost zrnkrystalů, popel, redukující látky, povrchově aktivní látky, mechanické nečistoty či mikrobiální znečištění (Číž, 1964). Obsah vody v krystalovém cukru (vlhkost) je možné rozdělit do tří forem: (i) vlhkost v povrchové vrstvě krystalu ve formě původního matečného sirobu (snadno odstranitelná sušením, tzv. volná vlhkost), dále pak (ii) vlhkost pocházející z vrtsvy matečného sirobu uzavřená vrstvou amorfní sacharozy (odstranitelnou jen dlouhodobým sušením, tzv. vázaná vlhkost) a také (iii) vlhkost způsobenávodou v krystalové mřížce sacharozy (vnitřní vlhkost). Z hlediska skladování je důležitá tzv. mezní vlhkost, která představuje relativní vlhkost vzduchu, pro kterou je při následném odsušení ještě zachována sypkost měřeného vzorku cukru
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
58. Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2011
ISBN
978-80-905035-0-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
18
Pages from-to
1-18
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní
Event date
Oct 24, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—