Factors affecting effervescence of sparkling wines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894294" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894294 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
Original language description
Perlení je jedním ze základních kvalitativních znaků šumivých vín. Cílem studie bylo zhodnotit chemické a chemicko-fyzikální faktory, které ovlivňuji kvalitu perlení šumivých vín. Pro sledovaní těchto vlivů byla vybrána jakostní šumivá vina, převážně z české produkce, vyrobena metodou Charmat. Statistickým zpracováním výsledků senzorické analýzy vín a analýzy kvalitativních parametrů jsme zjistili, že intenzita perleni a počet řetízků významně souvisí s povrchovým napětím, ovlivňovaným zejména obsahem bílkovin (asimilovatelného dusíku) a těkavých látek. Dalšími parametry, které silně koreluji s intenzitou perlení a počtem řetízků, jsou obsah CO2 a přetlak v lahvi.
Czech name
Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
Czech description
Perlení je jedním ze základních kvalitativních znaků šumivých vín. Cílem studie bylo zhodnotit chemické a chemicko-fyzikální faktory, které ovlivňuji kvalitu perlení šumivých vín. Pro sledovaní těchto vlivů byla vybrána jakostní šumivá vina, převážně z české produkce, vyrobena metodou Charmat. Statistickým zpracováním výsledků senzorické analýzy vín a analýzy kvalitativních parametrů jsme zjistili, že intenzita perleni a počet řetízků významně souvisí s povrchovým napětím, ovlivňovaným zejména obsahem bílkovin (asimilovatelného dusíku) a těkavých látek. Dalšími parametry, které silně koreluji s intenzitou perlení a počtem řetízků, jsou obsah CO2 a přetlak v lahvi.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
58
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
171-177
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—