All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Recent knowledge in cereal biotechnology: the development of fermented cereal products, their characteristics and effect on bread quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894605" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894605 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nové poznatky v cereální biotechnologii: vývoj fermentovaných obilných produktů, jejich charakteristika a vliv na kvalitu pekařských výrobků

  • Original language description

    Abstrakt: Cílem předkládaného experimentu, na kterém se podíleli pracovníci vývoje ze společnosti Zeelandia, spol. s r.o. Malšice a vědečtí pracovníci z VŠCHT Praha, byl vývoj, analýza a využití fermentovaných obilných produktů (fermentů). V rámci experimentu bylo sledováno chemické složení a fyzikální vlastnosti připravených fermentů. Vybrané fermenty byly přidány do receptury pšeničných toustových chlebů a u chlebů byla sledována jejich trvanlivost po dobu 14 dnů. Z chemického hlediska jsme se zaměřili na stanovení obsahu organických kyselin, zejména kyseliny propionové, která slouží jako přírodní konzervační látka. Z tohoto důvodu by nebylo potřeba do receptury pekařského výrobku přidávat žádnou přídatnou (aditivní) konzervační látku (tzv. "éčko") pro zachování údržnosti výrobku. Stačilo by přidat odpovídající množství fermentovaného obilného produktu s přirozeně vzniklou propionovou kyselinou a docílit tak prodloužené trvanlivosti výrobku.

  • Czech name

    Nové poznatky v cereální biotechnologii: vývoj fermentovaných obilných produktů, jejich charakteristika a vliv na kvalitu pekařských výrobků

  • Czech description

    Abstrakt: Cílem předkládaného experimentu, na kterém se podíleli pracovníci vývoje ze společnosti Zeelandia, spol. s r.o. Malšice a vědečtí pracovníci z VŠCHT Praha, byl vývoj, analýza a využití fermentovaných obilných produktů (fermentů). V rámci experimentu bylo sledováno chemické složení a fyzikální vlastnosti připravených fermentů. Vybrané fermenty byly přidány do receptury pšeničných toustových chlebů a u chlebů byla sledována jejich trvanlivost po dobu 14 dnů. Z chemického hlediska jsme se zaměřili na stanovení obsahu organických kyselin, zejména kyseliny propionové, která slouží jako přírodní konzervační látka. Z tohoto důvodu by nebylo potřeba do receptury pekařského výrobku přidávat žádnou přídatnou (aditivní) konzervační látku (tzv. "éčko") pro zachování údržnosti výrobku. Stačilo by přidat odpovídající množství fermentovaného obilného produktu s přirozeně vzniklou propionovou kyselinou a docílit tak prodloužené trvanlivosti výrobku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Pekař a cukrář

  • ISSN

    1213-2403

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    10

  • Issue of the periodical within the volume

    říjen

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    44-47

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database