Monitoring of estrogenic substances in dairy products from the market
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894906" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894906 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Monitoring estrogenních látek v mléčných výrobcích z tržní sítě
Original language description
Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou významné pro svou podobnost se savčími hormony estrogeny. Jsou přirozenou součástí rostlin, vznikající jako forma ochrany proti nepříznivým podmínkám okolního prostředí. Fytoestrogeny jsou běžnou součástí potravin a krmiv. Díky svému charakteru hrají důležitou roli při snižování rizika estrogen-dependentní rakoviny prsu a menopauzálních obtíží. Při zvýšeném příjmu mohou mít však i negativní účinky. V návaznosti na sledování hladin fytoestrogenů v mléce pokusných dojnic a experimentálních mléčných produktech, byly analyzovány vzorky bio a konvenčních mlék, sýrů a jogurtů zakoupených v tržní síti. Sledován byl obsah isoflavonů daidzeinu, genisteinu, glyciteinu a metabolitu equolu. Monitorován byl dále obsah formononetinu a biochaninu A, hlavních komponent krmiv. Ke stanovení uvedených látek byla využita optimalizovaná a validovaná metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC -
Czech name
Monitoring estrogenních látek v mléčných výrobcích z tržní sítě
Czech description
Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky, které jsou významné pro svou podobnost se savčími hormony estrogeny. Jsou přirozenou součástí rostlin, vznikající jako forma ochrany proti nepříznivým podmínkám okolního prostředí. Fytoestrogeny jsou běžnou součástí potravin a krmiv. Díky svému charakteru hrají důležitou roli při snižování rizika estrogen-dependentní rakoviny prsu a menopauzálních obtíží. Při zvýšeném příjmu mohou mít však i negativní účinky. V návaznosti na sledování hladin fytoestrogenů v mléce pokusných dojnic a experimentálních mléčných produktech, byly analyzovány vzorky bio a konvenčních mlék, sýrů a jogurtů zakoupených v tržní síti. Sledován byl obsah isoflavonů daidzeinu, genisteinu, glyciteinu a metabolitu equolu. Monitorován byl dále obsah formononetinu a biochaninu A, hlavních komponent krmiv. Ke stanovení uvedených látek byla využita optimalizovaná a validovaná metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC -
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. sympozia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
43-46
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr
Event date
May 21, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—