The biofilm formation in persistent listerias and its reduction by lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894930" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894930 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
Original language description
Bakterie rodu Listeria, včetně patogenního druhu Listeria monocytogenes, jsou schopné adherovat k různým povrchům a tvořit zde biofilmy. V potravinářství existují snahy o eliminaci perzistentních listerií tvořících biofilmy především na površích výrobního zařízení. Cílem práce bylo zjištění tvorby biofilmů u testovaných perzistentních kmenů listerií a bakterií mléčného kvašení s výběrem nejvhodnějšího média pro tvorbu biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Dále byl testován vliv bakterií mléčnéhokvašení na tvorbu biofilmů u perzistentních kmenů listerií a na případnou redukci již vytvořených listeriálních biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Výsledky práce potvrdily fakt, že se biofilmy perzistentních listerií tvoří intenzivně předevšímv médiích chudých na živiny. Dále bylo zjištěno, že bakterie mléčného kvašení jsou schopny inhibovat tvorbu biofilmů u perzistentních listerií svými bohatými biochemickými projevy, vč. produkce různých antimikrobiálně-aktivních látek. Zji
Czech name
Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
Czech description
Bakterie rodu Listeria, včetně patogenního druhu Listeria monocytogenes, jsou schopné adherovat k různým povrchům a tvořit zde biofilmy. V potravinářství existují snahy o eliminaci perzistentních listerií tvořících biofilmy především na površích výrobního zařízení. Cílem práce bylo zjištění tvorby biofilmů u testovaných perzistentních kmenů listerií a bakterií mléčného kvašení s výběrem nejvhodnějšího média pro tvorbu biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Dále byl testován vliv bakterií mléčnéhokvašení na tvorbu biofilmů u perzistentních kmenů listerií a na případnou redukci již vytvořených listeriálních biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Výsledky práce potvrdily fakt, že se biofilmy perzistentních listerií tvoří intenzivně předevšímv médiích chudých na živiny. Dále bylo zjištěno, že bakterie mléčného kvašení jsou schopny inhibovat tvorbu biofilmů u perzistentních listerií svými bohatými biochemickými projevy, vč. produkce různých antimikrobiálně-aktivních látek. Zji
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - processes enabling reliable appreciation of quality and safety of dairy products, phases of production technological process, final products and their storage</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
147-152
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—