All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Isolation of beta-lactoglobulin from whey protein concentrate

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894933" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894933 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky.

  • Original language description

    beta-Laktoglobulin je hlavní bílkovinou syrovátky vznikající při výrobě sýrů. Tato bílkovina má řadu funkčních vlastností, jako je tvorba gelu a pěny nebo emulgační schopnosti. Vlastnosti beta laktoglobulinu lze pak cíleně využít v potravinářských výrobcích. Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je rovněž cennou složkou lidské výživy, Frakcionací složek syrovátky lze nejen získat produkty s výraznými funkčními vlastnostmi, ale také dosáhnout podstatně lepšího zhodnocení syrovátky. Pro izolaci beta laktoglobulinu byl jako výchozí surovina v této práci použit komerční koncentrát syrovátkových bílkovin, ze kterého byl připraven roztok obsahující 7,5 % bílkovin. V dalším kroku byly selektivně vysráženy některé bílkoviny syrovátky přídavkem 7 %hm NaCl. Po vysrážení a odstředění byl získán supernatant, který obsahoval především beta-laktoglobulin a kaseinomakropeptid. Supernatant byl pomocí elektrodialýzy demineralizován a následným přídavkem 7, 9 nebo 11 %hm ethanolu a úpravou pH n

  • Czech name

    Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky.

  • Czech description

    beta-Laktoglobulin je hlavní bílkovinou syrovátky vznikající při výrobě sýrů. Tato bílkovina má řadu funkčních vlastností, jako je tvorba gelu a pěny nebo emulgační schopnosti. Vlastnosti beta laktoglobulinu lze pak cíleně využít v potravinářských výrobcích. Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je rovněž cennou složkou lidské výživy, Frakcionací složek syrovátky lze nejen získat produkty s výraznými funkčními vlastnostmi, ale také dosáhnout podstatně lepšího zhodnocení syrovátky. Pro izolaci beta laktoglobulinu byl jako výchozí surovina v této práci použit komerční koncentrát syrovátkových bílkovin, ze kterého byl připraven roztok obsahující 7,5 % bílkovin. V dalším kroku byly selektivně vysráženy některé bílkoviny syrovátky přídavkem 7 %hm NaCl. Po vysrážení a odstředění byl získán supernatant, který obsahoval především beta-laktoglobulin a kaseinomakropeptid. Supernatant byl pomocí elektrodialýzy demineralizován a následným přídavkem 7, 9 nebo 11 %hm ethanolu a úpravou pH n

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progressive technology of salty cheese whey processing</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    81-84

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article