Use of chitosan in whey protein separation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022421" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022421 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky.
Original language description
Byla vypracována metoda selektivní separace nedenaturovaného ?-laktoglobulinu (?-Lg) ze syrovátky založená na elektrostatických interakcích s chitosanem v rozmezí pH 2 - 7. Pro konečné uvolnění ?-Lg byl použit roztok octanu sodného při pH 10. V rozmezí pH 2 - 4 biopolymery neinteragují nebo tvoří rozpustné komplexy. Silné interakce byly pozorovány v rozmezí pH 6 - 7. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při pH 6 s výtěžkem ?-Lg 65 % a čistotou 86 %. Syrovátku po odstranění ?-Lg lze zpracovat na hypoalergenní komcentráty bílkovin syrovátky.
Czech name
Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky.
Czech description
Byla vypracována metoda selektivní separace nedenaturovaného ?-laktoglobulinu (?-Lg) ze syrovátky založená na elektrostatických interakcích s chitosanem v rozmezí pH 2 - 7. Pro konečné uvolnění ?-Lg byl použit roztok octanu sodného při pH 10. V rozmezí pH 2 - 4 biopolymery neinteragují nebo tvoří rozpustné komplexy. Silné interakce byly pozorovány v rozmezí pH 6 - 7. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při pH 6 s výtěžkem ?-Lg 65 % a čistotou 86 %. Syrovátku po odstranění ?-Lg lze zpracovat na hypoalergenní komcentráty bílkovin syrovátky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-068-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VFUT
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 3, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—