?-Lactoglobulin isolation by chitosan.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024304 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.
Original language description
Byla provedena optimalizace podmínek selektivní separace hlavní bílkoviny syrovátky ?-laktoglobulinu (?-Lg) metodou srážení s chitosanem. Sledován byl vliv koncentrace chitosanu (0,5-5,0 mg/ml), pH (2-7) a teploty (30-50 °C) na množství ?-Lg v izolovanéfrakci. Jako výchozí surovina byl použit retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Po přídavku chitosanu probíhala reakce při zvolené teplotě a pH po dobu 120 minut (viz obr.1).Následně byla sraženina odstředěna (5000x g, 10 min, 4 °C) a peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného (pH 10). Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že optimální množství chitosanu se pohybuje okolo 4,5 mg/ml. Teplota množství vysráženého ?-Lg významně neovlivňovala. Výrazný vliv na sílu elektrostatických interakcí mezi záporně nabitým proteinem a kladně nabitým polysacharidem, které se podílejí na vzniku komp
Czech name
Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.
Czech description
Byla provedena optimalizace podmínek selektivní separace hlavní bílkoviny syrovátky ?-laktoglobulinu (?-Lg) metodou srážení s chitosanem. Sledován byl vliv koncentrace chitosanu (0,5-5,0 mg/ml), pH (2-7) a teploty (30-50 °C) na množství ?-Lg v izolovanéfrakci. Jako výchozí surovina byl použit retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Po přídavku chitosanu probíhala reakce při zvolené teplotě a pH po dobu 120 minut (viz obr.1).Následně byla sraženina odstředěna (5000x g, 10 min, 4 °C) a peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného (pH 10). Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že optimální množství chitosanu se pohybuje okolo 4,5 mg/ml. Teplota množství vysráženého ?-Lg významně neovlivňovala. Výrazný vliv na sílu elektrostatických interakcí mezi záporně nabitým proteinem a kladně nabitým polysacharidem, které se podílejí na vzniku komp
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—