All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

?-Lactoglobulin isolation by chitosan.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024304 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.

  • Original language description

    Byla provedena optimalizace podmínek selektivní separace hlavní bílkoviny syrovátky ?-laktoglobulinu (?-Lg) metodou srážení s chitosanem. Sledován byl vliv koncentrace chitosanu (0,5-5,0 mg/ml), pH (2-7) a teploty (30-50 °C) na množství ?-Lg v izolovanéfrakci. Jako výchozí surovina byl použit retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Po přídavku chitosanu probíhala reakce při zvolené teplotě a pH po dobu 120 minut (viz obr.1).Následně byla sraženina odstředěna (5000x g, 10 min, 4 °C) a peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného (pH 10). Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že optimální množství chitosanu se pohybuje okolo 4,5 mg/ml. Teplota množství vysráženého ?-Lg významně neovlivňovala. Výrazný vliv na sílu elektrostatických interakcí mezi záporně nabitým proteinem a kladně nabitým polysacharidem, které se podílejí na vzniku komp

  • Czech name

    Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.

  • Czech description

    Byla provedena optimalizace podmínek selektivní separace hlavní bílkoviny syrovátky ?-laktoglobulinu (?-Lg) metodou srážení s chitosanem. Sledován byl vliv koncentrace chitosanu (0,5-5,0 mg/ml), pH (2-7) a teploty (30-50 °C) na množství ?-Lg v izolovanéfrakci. Jako výchozí surovina byl použit retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Po přídavku chitosanu probíhala reakce při zvolené teplotě a pH po dobu 120 minut (viz obr.1).Následně byla sraženina odstředěna (5000x g, 10 min, 4 °C) a peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného (pH 10). Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že optimální množství chitosanu se pohybuje okolo 4,5 mg/ml. Teplota množství vysráženého ?-Lg významně neovlivňovala. Výrazný vliv na sílu elektrostatických interakcí mezi záporně nabitým proteinem a kladně nabitým polysacharidem, které se podílejí na vzniku komp

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article