Comparison of ?-lactoglobulin and ?-lactalbumin content in mare?s milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876540" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876540 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání obsahu ?-laktoglobulinu a ?-laktalbuminu kobylího mléka
Original language description
Cílem práce bylo stanovení hlavních syrovátkových bílkovin beta-laktoglobulinu (?-LG) a alfa-laktalbuminu (?-LA) ve vzorcích kobylího mléka (n = 54). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,2. Po odstředění a přidání pufru s 2-merkaptoethanolem byly syrovátkové bílkoviny stanoveny pomocí elektroforézy na polyakrylamidovém gelu s přídavkem dodecyl síranu sodného (SDS-PAGE). Průměrné hodnoty syrovátkových bílkovin za sledované období 6 měsíců se pohybovaly v rozmezí 51-73 ? 69,37 % pro ?-LG a 30,63 ? 48,27 % ?-LA. Poměr ?-LG ku ?-LA byl stanoven v rozsahu 1,48 až 1,72. U obsahu bílkovin mezi měsíci laktace nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Statisticky průkazné rozdíly (p < 0,05) však byly nalezeny mezi plemeny moravský teplokrevník a oldenburský kůň.
Czech name
Porovnání obsahu ?-laktoglobulinu a ?-laktalbuminu kobylího mléka
Czech description
Cílem práce bylo stanovení hlavních syrovátkových bílkovin beta-laktoglobulinu (?-LG) a alfa-laktalbuminu (?-LA) ve vzorcích kobylího mléka (n = 54). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,2. Po odstředění a přidání pufru s 2-merkaptoethanolem byly syrovátkové bílkoviny stanoveny pomocí elektroforézy na polyakrylamidovém gelu s přídavkem dodecyl síranu sodného (SDS-PAGE). Průměrné hodnoty syrovátkových bílkovin za sledované období 6 měsíců se pohybovaly v rozmezí 51-73 ? 69,37 % pro ?-LG a 30,63 ? 48,27 % ?-LA. Poměr ?-LG ku ?-LA byl stanoven v rozsahu 1,48 až 1,72. U obsahu bílkovin mezi měsíci laktace nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Statisticky průkazné rozdíly (p < 0,05) však byly nalezeny mezi plemeny moravský teplokrevník a oldenburský kůň.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-541-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
181-185
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—