Gram-staining and other simple tests for differentiation of microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895924" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895924 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/13:NE15
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů
Original language description
Na souboru 57 mikroorganismů izolovaných ze syrového mléka, mléčných výrobků a zeleninových šťáv byla testována praktická využitelnost jednoduchých biochemických a dalších mikrobiologických testů pro potřeby mlékárenské praxe. Rozlišení Gram-pozitivních,Gram-negativních bakterií a kvasinek bylo prováděno pomocí barvení mikroskopického preparátu, KOH testem a detekcí L-alanin-aminopeptidasy. Bakterie a kvasinky bylo možné rozlišit pouze mikroskopicky. Metabolismus sacharidů byl sledován s využitím sacharidových disků, na agaru s glukosou nebo s laktosou, pomocí disků detekujících ?-galaktosidasu či na OF mediu pro rozlišení oxidačního a fermentačního typu metabolismu. Pro diferenciaci mikroorganismů se nejlépe osvědčily sacharidové disky. Kromě toho byly provedeny testy na katalasu a oxidasu.
Czech name
Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů
Czech description
Na souboru 57 mikroorganismů izolovaných ze syrového mléka, mléčných výrobků a zeleninových šťáv byla testována praktická využitelnost jednoduchých biochemických a dalších mikrobiologických testů pro potřeby mlékárenské praxe. Rozlišení Gram-pozitivních,Gram-negativních bakterií a kvasinek bylo prováděno pomocí barvení mikroskopického preparátu, KOH testem a detekcí L-alanin-aminopeptidasy. Bakterie a kvasinky bylo možné rozlišit pouze mikroskopicky. Metabolismus sacharidů byl sledován s využitím sacharidových disků, na agaru s glukosou nebo s laktosou, pomocí disků detekujících ?-galaktosidasu či na OF mediu pro rozlišení oxidačního a fermentačního typu metabolismu. Pro diferenciaci mikroorganismů se nejlépe osvědčily sacharidové disky. Kromě toho byly provedeny testy na katalasu a oxidasu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
141
Issue of the periodical within the volume
141
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
13-18
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—