All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gram-staining and other simple tests for differentiation of microorganisms

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895924" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895924 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/13:NE15

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů

  • Original language description

    Na souboru 57 mikroorganismů izolovaných ze syrového mléka, mléčných výrobků a zeleninových šťáv byla testována praktická využitelnost jednoduchých biochemických a dalších mikrobiologických testů pro potřeby mlékárenské praxe. Rozlišení Gram-pozitivních,Gram-negativních bakterií a kvasinek bylo prováděno pomocí barvení mikroskopického preparátu, KOH testem a detekcí L-alanin-aminopeptidasy. Bakterie a kvasinky bylo možné rozlišit pouze mikroskopicky. Metabolismus sacharidů byl sledován s využitím sacharidových disků, na agaru s glukosou nebo s laktosou, pomocí disků detekujících ?-galaktosidasu či na OF mediu pro rozlišení oxidačního a fermentačního typu metabolismu. Pro diferenciaci mikroorganismů se nejlépe osvědčily sacharidové disky. Kromě toho byly provedeny testy na katalasu a oxidasu.

  • Czech name

    Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů

  • Czech description

    Na souboru 57 mikroorganismů izolovaných ze syrového mléka, mléčných výrobků a zeleninových šťáv byla testována praktická využitelnost jednoduchých biochemických a dalších mikrobiologických testů pro potřeby mlékárenské praxe. Rozlišení Gram-pozitivních,Gram-negativních bakterií a kvasinek bylo prováděno pomocí barvení mikroskopického preparátu, KOH testem a detekcí L-alanin-aminopeptidasy. Bakterie a kvasinky bylo možné rozlišit pouze mikroskopicky. Metabolismus sacharidů byl sledován s využitím sacharidových disků, na agaru s glukosou nebo s laktosou, pomocí disků detekujících ?-galaktosidasu či na OF mediu pro rozlišení oxidačního a fermentačního typu metabolismu. Pro diferenciaci mikroorganismů se nejlépe osvědčily sacharidové disky. Kromě toho byly provedeny testy na katalasu a oxidasu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    141

  • Issue of the periodical within the volume

    141

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    13-18

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database