All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Salty taste and its perception

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896604" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896604 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Slaná chuť a její vnímání

  • Original language description

    Cílem práce bylo zjistit vnímání slané chuti. Hlavním zdrojem slané chuti je chlorid sodný, v posledních letech se více sleduje jeho obsah v potravinách. Vzrůstající počet kardiovaskulárních nemocí je spojován s obsahem chloridu sodného v potravinách. Poslední trendy jsou snižovat jeho obsah tak, aby spotřebitel senzoricky nepoznal rozdíly. Intenzita slané chuti byla testovaná v potravinách kde je slaná chuť očekávaná jako např. v chipsech. 63% hodnotitelů ji považovalo za optimální zatímco u chipsů s pepřovou příchutí jen 55%. Byly taky posuzovány vzorky, kde není slaná chuť typická např. máslo. To obsahuje 72 x menší obsah soli než např. chleba, ale posuzovatelé vnímali slanou chuť chleba jen 2,6 x vyšší.

  • Czech name

    Slaná chuť a její vnímání

  • Czech description

    Cílem práce bylo zjistit vnímání slané chuti. Hlavním zdrojem slané chuti je chlorid sodný, v posledních letech se více sleduje jeho obsah v potravinách. Vzrůstající počet kardiovaskulárních nemocí je spojován s obsahem chloridu sodného v potravinách. Poslední trendy jsou snižovat jeho obsah tak, aby spotřebitel senzoricky nepoznal rozdíly. Intenzita slané chuti byla testovaná v potravinách kde je slaná chuť očekávaná jako např. v chipsech. 63% hodnotitelů ji považovalo za optimální zatímco u chipsů s pepřovou příchutí jen 55%. Byly taky posuzovány vzorky, kde není slaná chuť typická např. máslo. To obsahuje 72 x menší obsah soli než např. chleba, ale posuzovatelé vnímali slanou chuť chleba jen 2,6 x vyšší.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sbornik XXXIX Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    259-264

  • Publisher name

    MZLU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Feb 27, 2013

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article