Salty taste and its perception
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896604" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896604 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Slaná chuť a její vnímání
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vnímání slané chuti. Hlavním zdrojem slané chuti je chlorid sodný, v posledních letech se více sleduje jeho obsah v potravinách. Vzrůstající počet kardiovaskulárních nemocí je spojován s obsahem chloridu sodného v potravinách. Poslední trendy jsou snižovat jeho obsah tak, aby spotřebitel senzoricky nepoznal rozdíly. Intenzita slané chuti byla testovaná v potravinách kde je slaná chuť očekávaná jako např. v chipsech. 63% hodnotitelů ji považovalo za optimální zatímco u chipsů s pepřovou příchutí jen 55%. Byly taky posuzovány vzorky, kde není slaná chuť typická např. máslo. To obsahuje 72 x menší obsah soli než např. chleba, ale posuzovatelé vnímali slanou chuť chleba jen 2,6 x vyšší.
Czech name
Slaná chuť a její vnímání
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vnímání slané chuti. Hlavním zdrojem slané chuti je chlorid sodný, v posledních letech se více sleduje jeho obsah v potravinách. Vzrůstající počet kardiovaskulárních nemocí je spojován s obsahem chloridu sodného v potravinách. Poslední trendy jsou snižovat jeho obsah tak, aby spotřebitel senzoricky nepoznal rozdíly. Intenzita slané chuti byla testovaná v potravinách kde je slaná chuť očekávaná jako např. v chipsech. 63% hodnotitelů ji považovalo za optimální zatímco u chipsů s pepřovou příchutí jen 55%. Byly taky posuzovány vzorky, kde není slaná chuť typická např. máslo. To obsahuje 72 x menší obsah soli než např. chleba, ale posuzovatelé vnímali slanou chuť chleba jen 2,6 x vyšší.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sbornik XXXIX Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
259-264
Publisher name
MZLU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 27, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—