All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensory evaluation of coffee

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896606" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896606 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sborn%C3%ADk_2013.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sborn%C3%ADk_2013.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Senzorické hodnocení kávy

  • Original language description

    Cílem práce bylo senzorické porovnání 27 vzorků mletých káv z běžného trhu v ČR a sledování rozdílů mezi posuzovateli v senzorickém hodnocení intenzity a příjemnosti kyselé, hořké a trpké chuti. Balené mleté kávy dostupné na trhu měli průměrnou, ale poměrně vyrovnanou chuť. Hodnoty u většiny vybraných parametrů nepřesahovaly 70% stupnice. Odpovídá to faktu, že kvalitní káva s výraznou chutí se získá, pokud je čerstvě upražená a umletá těsně před přípravou. Hodnocené kávy byly již umleté a tím se ztrácíjemná chuť a vůně jako např. oříšková, cereální, kakaová apod., které se hodnotí u velmi kvalitních káv. Hodnotitelé se ve vnímání chutí poměrně lišily. Nejvyšší rozdíl byl ve vnímání intenzity kyselé chuti. V kávě jsou přirozeně obsaženy různé kyselinynapř. citronová, jablečná, chlorogenová, mravenčí a octová kyselina a jejich obsah se liší podle druhu kávy a vliv má i pražení kávy

  • Czech name

    Senzorické hodnocení kávy

  • Czech description

    Cílem práce bylo senzorické porovnání 27 vzorků mletých káv z běžného trhu v ČR a sledování rozdílů mezi posuzovateli v senzorickém hodnocení intenzity a příjemnosti kyselé, hořké a trpké chuti. Balené mleté kávy dostupné na trhu měli průměrnou, ale poměrně vyrovnanou chuť. Hodnoty u většiny vybraných parametrů nepřesahovaly 70% stupnice. Odpovídá to faktu, že kvalitní káva s výraznou chutí se získá, pokud je čerstvě upražená a umletá těsně před přípravou. Hodnocené kávy byly již umleté a tím se ztrácíjemná chuť a vůně jako např. oříšková, cereální, kakaová apod., které se hodnotí u velmi kvalitních káv. Hodnotitelé se ve vnímání chutí poměrně lišily. Nejvyšší rozdíl byl ve vnímání intenzity kyselé chuti. V kávě jsou přirozeně obsaženy různé kyselinynapř. citronová, jablečná, chlorogenová, mravenčí a octová kyselina a jejich obsah se liší podle druhu kávy a vliv má i pražení kávy

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ - XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-866-5

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    112-116

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2013

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article