Assessment defrost meat in the production of meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897538" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897538 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení postupů rozmrazování masa při výrobě masných výrobků
Original language description
V posledních letech se na jedné straně prohlubuje tlak na cenu potravin ze strany distribučních řetězců a spotřebitelů, kteří zatím stále nakupují potraviny zejména podle ceny. Na druhé straně sílí mediální kampaně za kvalitní potraviny. Díky tlakům na cenu výrobku a nedostatku dostatečného množství čerstvého chlazeného masa jsou výrobci nuceni v menší či větší míře zpracovávat maso mrazené. Pokud chce firma seriózně uvažovat o nákupu rozmrazovacího zařízení mraženého vepřového popřípadě hovězího masa,které je zamraženo v blocích o hmotnosti 15, 20, 25 kg a potřebujeme rozmrazovat 10 nebo 20 t denně, musí počítat s finanční náročností tohoto technologického kroku. Náklady na realizaci takového zařízení mohou být kryty i z rozdílu mezi cenou čerstvým chlazeného a mraženého masa. V článku je porovnána metoda využití radiofrekvenčního rozmrazování z některými doposud používanými metodami. (rozmrazovací komory, mikrovlnný ohřev).
Czech name
Hodnocení postupů rozmrazování masa při výrobě masných výrobků
Czech description
V posledních letech se na jedné straně prohlubuje tlak na cenu potravin ze strany distribučních řetězců a spotřebitelů, kteří zatím stále nakupují potraviny zejména podle ceny. Na druhé straně sílí mediální kampaně za kvalitní potraviny. Díky tlakům na cenu výrobku a nedostatku dostatečného množství čerstvého chlazeného masa jsou výrobci nuceni v menší či větší míře zpracovávat maso mrazené. Pokud chce firma seriózně uvažovat o nákupu rozmrazovacího zařízení mraženého vepřového popřípadě hovězího masa,které je zamraženo v blocích o hmotnosti 15, 20, 25 kg a potřebujeme rozmrazovat 10 nebo 20 t denně, musí počítat s finanční náročností tohoto technologického kroku. Náklady na realizaci takového zařízení mohou být kryty i z rozdílu mezi cenou čerstvým chlazeného a mraženého masa. V článku je porovnána metoda využití radiofrekvenčního rozmrazování z některými doposud používanými metodami. (rozmrazovací komory, mikrovlnný ohřev).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: New procedures in utilisation of agricultural products improving food quality, safety, competitiveness and consumer?s nutritional and health benefit.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
34-37
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—