Determination of Lactobacillus helveticus and Streptococcus thermophilus in traditional Kazakh cheese made from blend of cow and goat milk using qPCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898496" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898496 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22810/14:43898496
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení Lactobacillus helveticus a Streptococcus thermophilus v tradičních kazašských sýrech vyrobených ze směsi kravského a kozího mléka pomocí qPCR
Original language description
K detekci, identifikaci a kvantifikaci jak patogenů, tak technologicky významných mikroorganismů jsou v současné době používány metody založené na polymerázové řetězové reakci (PCR). Cílem práce bylo kvantifikovat Lactobacillus helveticus a Streptococcusthermophilus v sýrech vyrobených v Kazachstánu. K výrobě sýrů byla použita komerčně dostupná kultura FD-DVS DCC-260 (Christian Hansen), která se skládala z následujících bakterií mléčného kvašení: Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. lactis, Leu. mesenteroides subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. diacetylactis, Lb. casei, Lb. helveticus a S. thermophilus. Stanovení Lb. helveticus a S. thermophilus pomocí qPCR bylo provedeno ve třech sýrech vyrobených z kravského mléka a třech sýrech ze směsi kravského a kozího mléka. Byly použity specifické primery pro Lb. helveticus (Jebavá a kol., in press), kterými byla sledována přítomnost genů kódujících peptidoglykan hydrolasy. Pro S. thermophilus byl vybrán primer z odborné litera
Czech name
Stanovení Lactobacillus helveticus a Streptococcus thermophilus v tradičních kazašských sýrech vyrobených ze směsi kravského a kozího mléka pomocí qPCR
Czech description
K detekci, identifikaci a kvantifikaci jak patogenů, tak technologicky významných mikroorganismů jsou v současné době používány metody založené na polymerázové řetězové reakci (PCR). Cílem práce bylo kvantifikovat Lactobacillus helveticus a Streptococcusthermophilus v sýrech vyrobených v Kazachstánu. K výrobě sýrů byla použita komerčně dostupná kultura FD-DVS DCC-260 (Christian Hansen), která se skládala z následujících bakterií mléčného kvašení: Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. lactis, Leu. mesenteroides subsp. cremoris, Lc. lactis subsp. diacetylactis, Lb. casei, Lb. helveticus a S. thermophilus. Stanovení Lb. helveticus a S. thermophilus pomocí qPCR bylo provedeno ve třech sýrech vyrobených z kravského mléka a třech sýrech ze směsi kravského a kozího mléka. Byly použity specifické primery pro Lb. helveticus (Jebavá a kol., in press), kterými byla sledována přítomnost genů kódujících peptidoglykan hydrolasy. Pro S. thermophilus byl vybrán primer z odborné litera
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
155-160
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 22, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—