PCR-Based Detection of Cow´s Milk in Goat and Sheep Cheeses Marketed in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P004645" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P004645 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
PCR-Based Detection of Cow´s Milk in Goat and Sheep Cheeses Marketed in the Czech Republic
Original language description
A method based on the polymerase chain reaction (PCR) principle was validated for detecting cow´s milk in goat and sheep cheeses. The detection limit of the method (1%) was determined with model samples made from pure goat cheese with a defined additionof cheese made from cow´s milk.The method was applied in the analysis of 17 goat cheeses and 7 sheep cheeses obtained from retail trade. Products of Czech, Slovak, French, Dutch and Italien origin were examined. The presence of undeclared cow´s milk wasdetected in three kinds of goat ceese and in one of sheep cheese.
Czech name
PCR detekce kravského mléka v kozích a ovčích sýrech prodávaných v České republice
Czech description
Byla validována metoda PCR pro detekci kravského mléka v kozích a ovčích sýrech. Detekční limit metody (1%) byl určen na modelových vzorcích, vyrobených z čistého kzího sýra s definovaným přídavkem kravského sýra. Metodou bylo analyzováno 17 kozích a 7 ovčích sýrů z tržní sítě. Kontrolovány byly české, slovenské, francouzské, německé a italské produkty. Přítomnost nedeklarovaného kravského mléka byla zjištěna u třech druhů kozích sýrů a jednoho ovčího sýra.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1111" target="_blank" >QC1111: Analytical methods for detection of adulteration (authenticity) of selected foods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
127-132
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—