Technologically risk microorganisms in white cheeses and salt brines.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899080" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899080 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/14:#NE45
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologicky rizikové mikroorganismy v bílých sýrech a solných nálevech.
Original language description
Mezi nejčastější mikrobiální kontaminanty bílých sýrů patří především halotolerantní bakterie, plísně a kvasinky, způsobující často změnu čistě mléčné chuti a u solných nálevů se podílející na vzniku zákalu a zápachu. V mikrobiálně heterogenních ekosystémech může být obtížné identifikovat a typizovat přítomné mikroorganismy z důvodů existence tzv. nekultivovatelných mikroorganismů, kterých je obecně většina. Alternativním řešením je použití molekulárně-biologických technik umožňujících eliminaci kultivačních kroků. Cílem práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a v solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda přítomnost Clos
Czech name
Technologicky rizikové mikroorganismy v bílých sýrech a solných nálevech.
Czech description
Mezi nejčastější mikrobiální kontaminanty bílých sýrů patří především halotolerantní bakterie, plísně a kvasinky, způsobující často změnu čistě mléčné chuti a u solných nálevů se podílející na vzniku zákalu a zápachu. V mikrobiálně heterogenních ekosystémech může být obtížné identifikovat a typizovat přítomné mikroorganismy z důvodů existence tzv. nekultivovatelných mikroorganismů, kterých je obecně většina. Alternativním řešením je použití molekulárně-biologických technik umožňujících eliminaci kultivačních kroků. Cílem práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a v solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda přítomnost Clos
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů