All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Technologically risk microorganisms in white cheeses and salt brines.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899080" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899080 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/14:#NE45

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Technologicky rizikové mikroorganismy v bílých sýrech a solných nálevech.

  • Original language description

    Mezi nejčastější mikrobiální kontaminanty bílých sýrů patří především halotolerantní bakterie, plísně a kvasinky, způsobující často změnu čistě mléčné chuti a u solných nálevů se podílející na vzniku zákalu a zápachu. V mikrobiálně heterogenních ekosystémech může být obtížné identifikovat a typizovat přítomné mikroorganismy z důvodů existence tzv. nekultivovatelných mikroorganismů, kterých je obecně většina. Alternativním řešením je použití molekulárně-biologických technik umožňujících eliminaci kultivačních kroků. Cílem práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a v solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda přítomnost Clos

  • Czech name

    Technologicky rizikové mikroorganismy v bílých sýrech a solných nálevech.

  • Czech description

    Mezi nejčastější mikrobiální kontaminanty bílých sýrů patří především halotolerantní bakterie, plísně a kvasinky, způsobující často změnu čistě mléčné chuti a u solných nálevů se podílející na vzniku zákalu a zápachu. V mikrobiálně heterogenních ekosystémech může být obtížné identifikovat a typizovat přítomné mikroorganismy z důvodů existence tzv. nekultivovatelných mikroorganismů, kterých je obecně většina. Alternativním řešením je použití molekulárně-biologických technik umožňujících eliminaci kultivačních kroků. Cílem práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a v solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda přítomnost Clos

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů