Detection of technologically risky microorganisms in white cheeses and salt brines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ANE45" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:NE45 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech
Original language description
Cílem této práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda potvrdila přítomnost Clostridium sp. Na kontaminaci bílých sýrů a nálevů se podílely jiné technologicky rizikové mikroorganismy (zřejmě psychrotrofní bakterie, kvasinky nebo plísně s proteolytickou nebo lipolytickou aktivitou vzhledem k zápachu), které budou předmětem dalšího zkoumání, vč. rozšíření detekce nekultivovatelných mikroorganismů.
Czech name
Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech
Czech description
Cílem této práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda potvrdila přítomnost Clostridium sp. Na kontaminaci bílých sýrů a nálevů se podílely jiné technologicky rizikové mikroorganismy (zřejmě psychrotrofní bakterie, kvasinky nebo plísně s proteolytickou nebo lipolytickou aktivitou vzhledem k zápachu), které budou předmětem dalšího zkoumání, vč. rozšíření detekce nekultivovatelných mikroorganismů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů