All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of bacterial genus Acinetobacter present in milk, dairy products and technological devices and aids using the polymerase chain reaction method using genus-specific primers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE35" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE35 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/15:43900673

  • Result on the web

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300-3.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300-3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, vyskytujících se v mléce, mlékárenských výrobcích a na výrobním zařízení a pomůckách, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím rodově specifických primerů

  • Original language description

    V mlékárenském průmyslu se často vyskytuje mikrobiální kontaminace způsobená různými nepatogenními mikroorganismy, mezi které patří například i bakterie rodu Acinetobacter spadající do skupiny technologicky rizikových mikroorganismů, které negativně ovlivňují chuť, vůni i texturu mléčných výrobků. Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Klasické mikrobiologické metody stanovení bakterií rodu Acinetobacter, které využívají schopnosti jejich růstu na selektivních médiích, nejsou bohužel dostatečně spolehlivé (Quigley a kol., 2013). Vhodným řešením spolehlivé identifikace acinetobakterií jsou molekulárně-biologické metody, konkrétně metoda polymerázové řetězové reakce (PCR) využívající rodově nebo druhově specifické primery. Acinetobakterie mohou být takto identifikovány relativně rychle a především s vysokou spolehlivostí.

  • Czech name

    Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, vyskytujících se v mléce, mlékárenských výrobcích a na výrobním zařízení a pomůckách, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím rodově specifických primerů

  • Czech description

    V mlékárenském průmyslu se často vyskytuje mikrobiální kontaminace způsobená různými nepatogenními mikroorganismy, mezi které patří například i bakterie rodu Acinetobacter spadající do skupiny technologicky rizikových mikroorganismů, které negativně ovlivňují chuť, vůni i texturu mléčných výrobků. Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Klasické mikrobiologické metody stanovení bakterií rodu Acinetobacter, které využívají schopnosti jejich růstu na selektivních médiích, nejsou bohužel dostatečně spolehlivé (Quigley a kol., 2013). Vhodným řešením spolehlivé identifikace acinetobakterií jsou molekulárně-biologické metody, konkrétně metoda polymerázové řetězové reakce (PCR) využívající rodově nebo druhově specifické primery. Acinetobakterie mohou být takto identifikovány relativně rychle a především s vysokou spolehlivostí.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    QJ1210300-3

  • Regulation ID

    SVS/2015/135598-G

  • Technical parameters

    Smlouva o uplatnění certifikované metodiky ze dne 27. 11. 2015. STÁTNÍ VETERINÁRNÍ ÚSTAV JIHLAVA, IČ 13691554, Rantířovská 93, Jihlava, 58605. Ředitel MVDr. Ladislav

  • Economical parameters

    Rozšíření spektra poskytovaných analýz. Tržby za 5 let odhadem 100 tis. Kč, zisk za 5 let odhadem 70 tis. Kč.

  • Certification body designation

    Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 100/7, Praha 2, 12000

  • Date of certification

  • Method of use

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy