Identification of bacterial genus Acinetobacter present in milk, dairy products and technological devices and aids using the polymerase chain reaction method using genus-specific primers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE35" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE35 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/15:43900673
Result on the web
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300-3.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300-3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, vyskytujících se v mléce, mlékárenských výrobcích a na výrobním zařízení a pomůckách, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím rodově specifických primerů
Original language description
V mlékárenském průmyslu se často vyskytuje mikrobiální kontaminace způsobená různými nepatogenními mikroorganismy, mezi které patří například i bakterie rodu Acinetobacter spadající do skupiny technologicky rizikových mikroorganismů, které negativně ovlivňují chuť, vůni i texturu mléčných výrobků. Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Klasické mikrobiologické metody stanovení bakterií rodu Acinetobacter, které využívají schopnosti jejich růstu na selektivních médiích, nejsou bohužel dostatečně spolehlivé (Quigley a kol., 2013). Vhodným řešením spolehlivé identifikace acinetobakterií jsou molekulárně-biologické metody, konkrétně metoda polymerázové řetězové reakce (PCR) využívající rodově nebo druhově specifické primery. Acinetobakterie mohou být takto identifikovány relativně rychle a především s vysokou spolehlivostí.
Czech name
Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, vyskytujících se v mléce, mlékárenských výrobcích a na výrobním zařízení a pomůckách, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím rodově specifických primerů
Czech description
V mlékárenském průmyslu se často vyskytuje mikrobiální kontaminace způsobená různými nepatogenními mikroorganismy, mezi které patří například i bakterie rodu Acinetobacter spadající do skupiny technologicky rizikových mikroorganismů, které negativně ovlivňují chuť, vůni i texturu mléčných výrobků. Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Klasické mikrobiologické metody stanovení bakterií rodu Acinetobacter, které využívají schopnosti jejich růstu na selektivních médiích, nejsou bohužel dostatečně spolehlivé (Quigley a kol., 2013). Vhodným řešením spolehlivé identifikace acinetobakterií jsou molekulárně-biologické metody, konkrétně metoda polymerázové řetězové reakce (PCR) využívající rodově nebo druhově specifické primery. Acinetobakterie mohou být takto identifikovány relativně rychle a především s vysokou spolehlivostí.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QJ1210300-3
Regulation ID
SVS/2015/135598-G
Technical parameters
Smlouva o uplatnění certifikované metodiky ze dne 27. 11. 2015. STÁTNÍ VETERINÁRNÍ ÚSTAV JIHLAVA, IČ 13691554, Rantířovská 93, Jihlava, 58605. Ředitel MVDr. Ladislav
Economical parameters
Rozšíření spektra poskytovaných analýz. Tržby za 5 let odhadem 100 tis. Kč, zisk za 5 let odhadem 70 tis. Kč.
Certification body designation
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 100/7, Praha 2, 12000
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy