Identification of food industrial isolates of the Acinetobacter genus using the PCR method with originally designed genus-specific primers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000013" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000013 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/16:43902407
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-30-35.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-30-35.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace potravinářských izolátů rodu Acinetobacter pomocí metody PCR s originálně navrženými rodově-specifickými primery
Original language description
Buňky rodu Acinetobacter tvoří gramnegativní, nesporulující, nepohyblivé, enkapsulované kokobacilové tyčinky se striktně aerobním metabolismem. Nejčastěji se vyskytují ve vodě nebo v půdě, ovšem nalézány jsou také v potravinářských surovinách a výrobcích, včetně lidských zdrojů. V mlékárenském průmyslu mají statut technologicky rizikových bakterií způsobujících různé senzorické vady a texturní defekty výrobků typu mléko UHT, brynza, sýry bílé zrající v solném nálevu a jiné. U imunokompromitovaných jedinců představují závažné zdravotní riziko často spojované s nozokomiálními infekcemi. Acinetobakterie mohou být identifikovány s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu s využitím různých moderních molekulárně biologických metod. Tato práce byla věnována identifikaci acinetobakterií, izolovaných z mlékárenských surovin a výrobků, včetně výrobního zařízení a pomůcek pomocí metody polymerázové řetězové reakce (PCR) s využitím nových, originálně navržených, rodově specifických primerů AcinetoFor1 a AcinetoRev1. Získané výsledky mohou být užitečné při screeningovém zajišťování hygienické úrovně nejenom mlékárenských, ale i jiných potravinářských výrob s ohledem na eliminaci výskytu rizikových acinetobakterií.
Czech name
Identifikace potravinářských izolátů rodu Acinetobacter pomocí metody PCR s originálně navrženými rodově-specifickými primery
Czech description
Buňky rodu Acinetobacter tvoří gramnegativní, nesporulující, nepohyblivé, enkapsulované kokobacilové tyčinky se striktně aerobním metabolismem. Nejčastěji se vyskytují ve vodě nebo v půdě, ovšem nalézány jsou také v potravinářských surovinách a výrobcích, včetně lidských zdrojů. V mlékárenském průmyslu mají statut technologicky rizikových bakterií způsobujících různé senzorické vady a texturní defekty výrobků typu mléko UHT, brynza, sýry bílé zrající v solném nálevu a jiné. U imunokompromitovaných jedinců představují závažné zdravotní riziko často spojované s nozokomiálními infekcemi. Acinetobakterie mohou být identifikovány s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu s využitím různých moderních molekulárně biologických metod. Tato práce byla věnována identifikaci acinetobakterií, izolovaných z mlékárenských surovin a výrobků, včetně výrobního zařízení a pomůcek pomocí metody polymerázové řetězové reakce (PCR) s využitím nových, originálně navržených, rodově specifických primerů AcinetoFor1 a AcinetoRev1. Získané výsledky mohou být užitečné při screeningovém zajišťování hygienické úrovně nejenom mlékárenských, ale i jiných potravinářských výrob s ohledem na eliminaci výskytu rizikových acinetobakterií.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27/159
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
30-35
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—