Identification of technologically risky bacteria of the Acinetobacter genus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE32" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE32 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/15:43900499
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-xiv-xx.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-xiv-xx.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace technologicky rizikových bakterií rodu Acinetobacter
Original language description
Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu a druhu s využitím různých metod. V této práci byly acinetobakterie izolovány ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek. Identifikace acinetobakterií na úroveň druhu byla provedena pomocí metody sekvenace úseku 16S rRNA a metody MALDITOF MS. Pomocí obou identifikačních metod bylo zjištěno, že izoláty patřily k šesti různým druhům Acinetobacter spp. (baumanii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, wofii a pitii). Výsledky této práce mohou být užitečné pro zajištění kvality nejenom mléka a mlékárenských výrobků, ale obecně pro zajištění hygienické úrovně výrobků v ostatních potravinářských oblastech, s využitím jednoznačné identifikace zdravotně a technologicky rizikových mikroorganismů.
Czech name
Identifikace technologicky rizikových bakterií rodu Acinetobacter
Czech description
Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu a druhu s využitím různých metod. V této práci byly acinetobakterie izolovány ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek. Identifikace acinetobakterií na úroveň druhu byla provedena pomocí metody sekvenace úseku 16S rRNA a metody MALDITOF MS. Pomocí obou identifikačních metod bylo zjištěno, že izoláty patřily k šesti různým druhům Acinetobacter spp. (baumanii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, wofii a pitii). Výsledky této práce mohou být užitečné pro zajištění kvality nejenom mléka a mlékárenských výrobků, ale obecně pro zajištění hygienické úrovně výrobků v ostatních potravinářských oblastech, s využitím jednoznačné identifikace zdravotně a technologicky rizikových mikroorganismů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
150
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
"xiv"-"xx"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—