Identification of Acinetobacter spp. isolated from dairy raw materials, dairy products and production facilities using the PCR method with the originally designed genus-specific primers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902417" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902417 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, izolovaných z mlékárenských surovin, výrobků a výrobního zařízení, pomocí metody PCR s originalně navrženými rodově specifickými primery.
Original language description
Buňky rodu Acinetobacter tvoří gramnegativní, nepohyblivé, nefermentující, enkapsulované kokobacilové tyčinky se striktně aerobním metabolismem. Acinetobakterie se nejčastěji vyskytují v přírodních zdrojích typu voda nebo půda, ale nalézány jsou také v potravinářských surovinách a výrobcích, včetně lidských zdrojů. V mlékárenském průmyslu mají statut technologicky rizikových bakterií způsobujících vážné texturní a senzorické vady výrobků. U imunokompromitovaných jedinců představují zdravotní riziko nejčastěji spojované s nozokomiálními infekcemi. Acinetobakterie mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu či druhu s využitím i moderních molekulárně-biologických metod. Cílem práce byla identifikace acinetobakterií, izolovaných ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím originálně navržených rodově specifických primerů. Výsledky této práce mohou být užitečné při screeningovém zajišťování hygienické úrovně mlékárenských výrob s ohledem na eliminaci výskytu bakterií rodu Acinetobacter, s využitím jejich spolehlivé identifikace na úroveň rodu pomocí metody polymerázové řetězové reakce.
Czech name
Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, izolovaných z mlékárenských surovin, výrobků a výrobního zařízení, pomocí metody PCR s originalně navrženými rodově specifickými primery.
Czech description
Buňky rodu Acinetobacter tvoří gramnegativní, nepohyblivé, nefermentující, enkapsulované kokobacilové tyčinky se striktně aerobním metabolismem. Acinetobakterie se nejčastěji vyskytují v přírodních zdrojích typu voda nebo půda, ale nalézány jsou také v potravinářských surovinách a výrobcích, včetně lidských zdrojů. V mlékárenském průmyslu mají statut technologicky rizikových bakterií způsobujících vážné texturní a senzorické vady výrobků. U imunokompromitovaných jedinců představují zdravotní riziko nejčastěji spojované s nozokomiálními infekcemi. Acinetobakterie mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu či druhu s využitím i moderních molekulárně-biologických metod. Cílem práce byla identifikace acinetobakterií, izolovaných ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím originálně navržených rodově specifických primerů. Výsledky této práce mohou být užitečné při screeningovém zajišťování hygienické úrovně mlékárenských výrob s ohledem na eliminaci výskytu bakterií rodu Acinetobacter, s využitím jejich spolehlivé identifikace na úroveň rodu pomocí metody polymerázové řetězové reakce.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
136-140
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—