All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of Slowly Digestible Starch in Laboratory Prepared Extruded Products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899547" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899547 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/200-202.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2015/PDF/200-202.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování obsahu pomalu stravitelného škrobu v laboratorně připravených extrudovaných výrobcích

  • Original language description

    Pomalu stravitelný škrob v potravinách je spojován s nízkým až středním glykemickým indexem (GI). Potraviny s nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glukosy v krvi, a proto jsou vhodné pro diabetiky a jsou součásti redukčních diet. Pro extruzi na laboratorním extrudéru KE 19/25 (Brabender, Německo) byly připraveny směsi jemné kukuřičné krupice s 10-50% přídavkem chemicky modifikovaných škrobů, nativního pšeničného škrobu, nebo hrachové mouky a přídavkem vody 5 a 10 % hm. Během extruze byla sledována rychlost dávkování směsi, otáčky šnekovnice, kompresní poměr, rozložení teplot podél extruzního válce, průměr trysky a tlak na výtlačné hlavě. Byl testován vliv všech procesních parametrů a chemického složení vstupní směsi na obsah SDS ve vzorcích extrudátů. Nejvyšší obsah pomalu stravitelného škrobu v extrudátech s příznivými senzorickými vlastnostmi (66,8 %) byl zjištěn při 5% přídavku vody do premixu s 10% podílem zesítěného škrobu Moramyl ZBH.

  • Czech name

    Sledování obsahu pomalu stravitelného škrobu v laboratorně připravených extrudovaných výrobcích

  • Czech description

    Pomalu stravitelný škrob v potravinách je spojován s nízkým až středním glykemickým indexem (GI). Potraviny s nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glukosy v krvi, a proto jsou vhodné pro diabetiky a jsou součásti redukčních diet. Pro extruzi na laboratorním extrudéru KE 19/25 (Brabender, Německo) byly připraveny směsi jemné kukuřičné krupice s 10-50% přídavkem chemicky modifikovaných škrobů, nativního pšeničného škrobu, nebo hrachové mouky a přídavkem vody 5 a 10 % hm. Během extruze byla sledována rychlost dávkování směsi, otáčky šnekovnice, kompresní poměr, rozložení teplot podél extruzního válce, průměr trysky a tlak na výtlačné hlavě. Byl testován vliv všech procesních parametrů a chemického složení vstupní směsi na obsah SDS ve vzorcích extrudátů. Nejvyšší obsah pomalu stravitelného škrobu v extrudátech s příznivými senzorickými vlastnostmi (66,8 %) byl zjištěn při 5% přídavku vody do premixu s 10% podílem zesítěného škrobu Moramyl ZBH.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    131

  • Issue of the periodical within the volume

    5-6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    200-202

  • UT code for WoS article

    000354960800009

  • EID of the result in the Scopus database