Apple licorice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900236" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900236 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCCQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCCQA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jablečný pendrek
Original language description
Předmětem funkčního vzorku je výrobek typu pendrek s využitím vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka směsi na výrobu pendreků jsou jablečné výlisky získané na bázi vedlejších produktů, které se dále zpracovávají sušením na válcové sušárně a kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku typu ""pendrek"" je vždy pozitivním vlivem. Přídavek vedlejších produktů na báziz jablek do směsi pro výrobu pendreků extruzí zásadně mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování nutričních hodnot, především obsahu vlákniny v těchto výrobcích. Hlavní složkou ""pendreků"" jsou různé škroby (nejčastěji rýžový škrob), kdy příprava díla určeného k extruzi se musí svařit na kašovitou konzistenci. V případě využití jablečných výlisků s obsahem pektinu, cukrů a vlákniny toto svaření není nutné, neboť ke tvorbě gumovité struktur
Czech name
Jablečný pendrek
Czech description
Předmětem funkčního vzorku je výrobek typu pendrek s využitím vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka směsi na výrobu pendreků jsou jablečné výlisky získané na bázi vedlejších produktů, které se dále zpracovávají sušením na válcové sušárně a kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku typu ""pendrek"" je vždy pozitivním vlivem. Přídavek vedlejších produktů na báziz jablek do směsi pro výrobu pendreků extruzí zásadně mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování nutričních hodnot, především obsahu vlákniny v těchto výrobcích. Hlavní složkou ""pendreků"" jsou různé škroby (nejčastěji rýžový škrob), kdy příprava díla určeného k extruzi se musí svařit na kašovitou konzistenci. V případě využití jablečných výlisků s obsahem pektinu, cukrů a vlákniny toto svaření není nutné, neboť ke tvorbě gumovité struktur
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Development of a new food products based on byproducts of food processing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
4/2015
Numerical identification
—
Technical parameters
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Economical parameters
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—