All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900236" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900236 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCCQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCCQA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jablečný pendrek

  • Original language description

    Předmětem funkčního vzorku je výrobek typu pendrek s využitím vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka směsi na výrobu pendreků jsou jablečné výlisky získané na bázi vedlejších produktů, které se dále zpracovávají sušením na válcové sušárně a kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku typu ""pendrek"" je vždy pozitivním vlivem. Přídavek vedlejších produktů na báziz jablek do směsi pro výrobu pendreků extruzí zásadně mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování nutričních hodnot, především obsahu vlákniny v těchto výrobcích. Hlavní složkou ""pendreků"" jsou různé škroby (nejčastěji rýžový škrob), kdy příprava díla určeného k extruzi se musí svařit na kašovitou konzistenci. V případě využití jablečných výlisků s obsahem pektinu, cukrů a vlákniny toto svaření není nutné, neboť ke tvorbě gumovité struktur

  • Czech name

    Jablečný pendrek

  • Czech description

    Předmětem funkčního vzorku je výrobek typu pendrek s využitím vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka směsi na výrobu pendreků jsou jablečné výlisky získané na bázi vedlejších produktů, které se dále zpracovávají sušením na válcové sušárně a kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku typu ""pendrek"" je vždy pozitivním vlivem. Přídavek vedlejších produktů na báziz jablek do směsi pro výrobu pendreků extruzí zásadně mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování nutričních hodnot, především obsahu vlákniny v těchto výrobcích. Hlavní složkou ""pendreků"" jsou různé škroby (nejčastěji rýžový škrob), kdy příprava díla určeného k extruzi se musí svařit na kašovitou konzistenci. V případě využití jablečných výlisků s obsahem pektinu, cukrů a vlákniny toto svaření není nutné, neboť ke tvorbě gumovité struktur

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Development of a new food products based on byproducts of food processing</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    4/2015

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.

  • Economical parameters

    Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    60461373

  • Owner name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page