Extruded corn puffs based on by-products of fruit processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900310" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900310 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQUA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoQUA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Extrudované kukuřičné křupky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Original language description
Předmětem funkčního vzorku jsou kukuřičné křupky s 5% přídavkem sušených jablečných odpadů (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka extrudovaných výrobků je kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku je vždy pozitivním vlivem. Díky faktu, že se do výrobku jablečná surovina přidává ve formě prášku, dochází k vysokému navýšení nutričně cenných látek. Přídavek vedlejších produktů z jablek do směsi pro extruzi mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny v extrudovaných výrobcích. Velkým přínosem je samotné ochucení výrobku, který díky přidané surovině získá nasládlou jablečnou chuť a lze tak zvýšit jeho atraktivitu oproti ostatním výrobkům tohoto typu.
Czech name
Extrudované kukuřičné křupky na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Czech description
Předmětem funkčního vzorku jsou kukuřičné křupky s 5% přídavkem sušených jablečných odpadů (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složka extrudovaných výrobků je kukuřičná krupice, která má specifické vlastnosti pro samotnou extruzi. Jakékoli obohacení extrudovaného výrobku je vždy pozitivním vlivem. Díky faktu, že se do výrobku jablečná surovina přidává ve formě prášku, dochází k vysokému navýšení nutričně cenných látek. Přídavek vedlejších produktů z jablek do směsi pro extruzi mění její nutriční, senzorické a technologické vlastnosti. Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny v extrudovaných výrobcích. Velkým přínosem je samotné ochucení výrobku, který díky přidané surovině získá nasládlou jablečnou chuť a lze tak zvýšit jeho atraktivitu oproti ostatním výrobkům tohoto typu.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Development of a new food products based on byproducts of food processing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
18/2015
Numerical identification
—
Technical parameters
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Economical parameters
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—