Enriching apple by-product-based component for minced meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900230" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900230 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCEQA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCEQA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obohacující jablečná složka na bázi vedlejších produktů do mělněných masných výrobků
Original language description
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů s následnou fermentací) jako obohacující složky do mělněných masných výrobků. Přídavek této obohacující složky zvyšuje vaznost vody a působí stabilizačně (vysoká kyselost). Jako klasické zahušťovadla, které upravují vaznost vody, se v mělněných masných výrobcích využívají škroby, kůže a různé gely, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do mělněných masných výrobků pak zlepšuje technologické vlastnosti (vaznost vody, stabilita) a mění nutriční a senzorické vlastnosti. Hlavním přínosem tohoto přípravku je navyšování obsahu vlákniny. Díkypřídavku vedlejších produktů na bázi jablečných odpadů do díla dochází k jeho zahuštění, ale také ke změnám senzorických a především nutričních (zvýšení obsahu vlákniny) vlastností.
Czech name
Obohacující jablečná složka na bázi vedlejších produktů do mělněných masných výrobků
Czech description
Předmětem funkčního vzorku je využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů s následnou fermentací) jako obohacující složky do mělněných masných výrobků. Přídavek této obohacující složky zvyšuje vaznost vody a působí stabilizačně (vysoká kyselost). Jako klasické zahušťovadla, které upravují vaznost vody, se v mělněných masných výrobcích využívají škroby, kůže a různé gely, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do mělněných masných výrobků pak zlepšuje technologické vlastnosti (vaznost vody, stabilita) a mění nutriční a senzorické vlastnosti. Hlavním přínosem tohoto přípravku je navyšování obsahu vlákniny. Díkypřídavku vedlejších produktů na bázi jablečných odpadů do díla dochází k jeho zahuštění, ale také ke změnám senzorických a především nutričních (zvýšení obsahu vlákniny) vlastností.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Development of a new food products based on byproducts of food processing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
2/2015
Numerical identification
—
Technical parameters
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Economical parameters
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—