All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Tomato sauce based on by-products of processing fruit

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900304 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoRkA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoRkA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Rajčatová omáčka na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

  • Original language description

    Předmětem funkčního vzorku je rajčatová omáčka s využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složkou tohoto výrobku je rajčatový protlak, voda, směs koření a sušený fermentovaný jablečný odpad, následně upravený v drtiči na jemný prášek. Přídavek této obohacující složky zvyšuje kyselost a obsah vlákniny. Jako klasické okyselující přípravky, které upravují kyselost, se v kečupových omáčkách využívají přírodní a syntetické organické kyseliny, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do kečupových omáček pak zlepšuje technologické vlastnosti (stabilitu). Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a zlepšení senzorických vlastností v tomto typu výrobku. Při výrobě kečupových omáček je žádoucí vysoká viskozita. Toho se dosahuje zejména přídavkem škrobů. V případě využití vedlejších produktů při zpracování jablek do k

  • Czech name

    Rajčatová omáčka na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce

  • Czech description

    Předmětem funkčního vzorku je rajčatová omáčka s využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů). Základní složkou tohoto výrobku je rajčatový protlak, voda, směs koření a sušený fermentovaný jablečný odpad, následně upravený v drtiči na jemný prášek. Přídavek této obohacující složky zvyšuje kyselost a obsah vlákniny. Jako klasické okyselující přípravky, které upravují kyselost, se v kečupových omáčkách využívají přírodní a syntetické organické kyseliny, které jsou ovšem negativně hodnoceny ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z fermentovaného jablečného odpadu do kečupových omáček pak zlepšuje technologické vlastnosti (stabilitu). Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a zlepšení senzorických vlastností v tomto typu výrobku. Při výrobě kečupových omáček je žádoucí vysoká viskozita. Toho se dosahuje zejména přídavkem škrobů. V případě využití vedlejších produktů při zpracování jablek do k

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Development of a new food products based on byproducts of food processing</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    16/2015

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.

  • Economical parameters

    Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    60461373

  • Owner name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page