Determination of polysaccharide inulin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900464" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900464 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení polysacharidu inulinu
Original language description
Metoda je učena pro analytické stanovení polysacharidu inulinu v hydrolyzované formě na monosacharidy fruktosu a glukosu, zatímco v extraktu jsou sledovány sacharidy fruktosa, glukosa a sacharosa. Metoda je použitelná pro stanovení polysacharidu inulinupředevším ve vzorcích rostlinného materiálu, jako jsou hlízy topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) či kořen čekanky obecné (Cichorium intybus).
Czech name
Stanovení polysacharidu inulinu
Czech description
Metoda je učena pro analytické stanovení polysacharidu inulinu v hydrolyzované formě na monosacharidy fruktosu a glukosu, zatímco v extraktu jsou sledovány sacharidy fruktosa, glukosa a sacharosa. Metoda je použitelná pro stanovení polysacharidu inulinupředevším ve vzorcích rostlinného materiálu, jako jsou hlízy topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) či kořen čekanky obecné (Cichorium intybus).
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Biorefinery Research Centre of Competence</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Inulin UPLC-ELSD
Regulation ID
UKZUZ063669/2015
Technical parameters
110/1997 Sb.
Economical parameters
Výhoda výše popsané metodiky stanovení inulinu metodou UPLC-ELSD spočívá především v jednoduché přípravě extraktu bez nutnosti použití nákladných či zdraví nebezpečných rozpouštědel a chemikálií. Navíc užití kyseliny chlorovodíkové pro hydrolýzu je značně levnější než enzymová hydrolýza pomocí specifických enzymů. Příprava vzorku pro instrumentální analýzu rovněž nevyžaduje žádné další úpravy jako např. derivatizace v případě stanovení pomocí HPLC-UV. Dalším významným ekonomickým aspektem je využití vysoko-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD), který umožňuje zkrácení instrumentální metody na 10 minut tím i zvýšení průchodnosti analytické laboratoře.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2,656 0ó Brno
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy