DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896548" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896548 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2013_s2_s243-s246.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2013_s2_s243-s246.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu
Original language description
Inulin je fruktooligosaharid sloužící jako zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých. Je tvořen fruktosovým řetězcem zakončeným jednou molekulou glukosy. Jedna molekula polysacharidu inulinu se může skládat až ze sto fruktosových jednotek, nejčastěji však obsahuje dvacet až třicet jednotek. Jde o jemný bílý prášek sladké chuti. Lidské tělo nedokáže polysacharid inulin využít, protože není štěpitelný amylasou. V současné době se užívá jako prebiotikum, jelikož je štěpitelný bakteriálnímienzymy střevní mikroflóry a je tedy pro mikroflóru dobrým zdrojem energie. Často se polysacharid inulin přidává do potravin pro diabetiky jako náhražka cukru, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mezi jeho nejbohatší komerční zdroje patří především čekanka a topinambur. Dále se polysacharid inulin nachází v jamech nebo artyčoku, velké množství však najdeme i v cibuli a česneku. Předkládaná práce se zabývá vývojem metody pro stanovení polysacharidu inulinu. Za účelem monitorování obsa
Czech name
Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu
Czech description
Inulin je fruktooligosaharid sloužící jako zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých. Je tvořen fruktosovým řetězcem zakončeným jednou molekulou glukosy. Jedna molekula polysacharidu inulinu se může skládat až ze sto fruktosových jednotek, nejčastěji však obsahuje dvacet až třicet jednotek. Jde o jemný bílý prášek sladké chuti. Lidské tělo nedokáže polysacharid inulin využít, protože není štěpitelný amylasou. V současné době se užívá jako prebiotikum, jelikož je štěpitelný bakteriálnímienzymy střevní mikroflóry a je tedy pro mikroflóru dobrým zdrojem energie. Často se polysacharid inulin přidává do potravin pro diabetiky jako náhražka cukru, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mezi jeho nejbohatší komerční zdroje patří především čekanka a topinambur. Dále se polysacharid inulin nachází v jamech nebo artyčoku, velké množství však najdeme i v cibuli a česneku. Předkládaná práce se zabývá vývojem metody pro stanovení polysacharidu inulinu. Za účelem monitorování obsa
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Biorefinery Research Centre of Competence</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy (special issue 13-14)
ISSN
1213-7103
e-ISSN
—
Volume of the periodical
107
Issue of the periodical within the volume
SI 2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
243-246
UT code for WoS article
000327012000010
EID of the result in the Scopus database
—