Comprehensive evaluation of the quality and chemical safety OF COFFEE
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900491" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900491 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
KOMPLEXNÍ ZHODNOCENÍ KVALITY A CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI KÁVY
Original language description
Cílem prezentovaného projektu bylo komplexní zhodnocení kvality kávy dostupné na českém trhu, která odráží jak vliv správné výrobní technologie, tak kvalitu vstupní suroviny. Hodnocen byl obsah látek s příznivými účinky na lidský organismus, jako je kofein a látky s antioxidační aktivitou, ale i látek s možným negativním dopadem na lidský organismus, jako jsou mykotoxiny (především ochratoxin A) nebo procesní kontaminanty, jejichž relevantními zástupci jsou zejména furan a akrylamid (vznikající reakcemiredukujících sacharidů, aminokyselin či polynenasycených mastných kyselin při pražení). Soubor vzorků pro analýzu čítal 12 mletých pražených káv v kávových patronách a 14 vzorků káv instantních. Vzorky byly nakoupeny na českém maloobchodním trhu na konci roku 2014 a analyzovány s využitím kombinací chromatografických technik (kapalinová/plynová, LC/GC) ve spojení s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (MS) a spektrofotometrického stanovení antioxidačních aktivit.
Czech name
KOMPLEXNÍ ZHODNOCENÍ KVALITY A CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI KÁVY
Czech description
Cílem prezentovaného projektu bylo komplexní zhodnocení kvality kávy dostupné na českém trhu, která odráží jak vliv správné výrobní technologie, tak kvalitu vstupní suroviny. Hodnocen byl obsah látek s příznivými účinky na lidský organismus, jako je kofein a látky s antioxidační aktivitou, ale i látek s možným negativním dopadem na lidský organismus, jako jsou mykotoxiny (především ochratoxin A) nebo procesní kontaminanty, jejichž relevantními zástupci jsou zejména furan a akrylamid (vznikající reakcemiredukujících sacharidů, aminokyselin či polynenasycených mastných kyselin při pražení). Soubor vzorků pro analýzu čítal 12 mletých pražených káv v kávových patronách a 14 vzorků káv instantních. Vzorky byly nakoupeny na českém maloobchodním trhu na konci roku 2014 a analyzovány s využitím kombinací chromatografických technik (kapalinová/plynová, LC/GC) ve spojení s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (MS) a spektrofotometrického stanovení antioxidačních aktivit.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-937-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
17-25
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
May 25, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—