All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comprehensive evaluation of the quality and chemical safety OF COFFEE

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900491" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900491 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    KOMPLEXNÍ ZHODNOCENÍ KVALITY A CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI KÁVY

  • Original language description

    Cílem prezentovaného projektu bylo komplexní zhodnocení kvality kávy dostupné na českém trhu, která odráží jak vliv správné výrobní technologie, tak kvalitu vstupní suroviny. Hodnocen byl obsah látek s příznivými účinky na lidský organismus, jako je kofein a látky s antioxidační aktivitou, ale i látek s možným negativním dopadem na lidský organismus, jako jsou mykotoxiny (především ochratoxin A) nebo procesní kontaminanty, jejichž relevantními zástupci jsou zejména furan a akrylamid (vznikající reakcemiredukujících sacharidů, aminokyselin či polynenasycených mastných kyselin při pražení). Soubor vzorků pro analýzu čítal 12 mletých pražených káv v kávových patronách a 14 vzorků káv instantních. Vzorky byly nakoupeny na českém maloobchodním trhu na konci roku 2014 a analyzovány s využitím kombinací chromatografických technik (kapalinová/plynová, LC/GC) ve spojení s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (MS) a spektrofotometrického stanovení antioxidačních aktivit.

  • Czech name

    KOMPLEXNÍ ZHODNOCENÍ KVALITY A CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI KÁVY

  • Czech description

    Cílem prezentovaného projektu bylo komplexní zhodnocení kvality kávy dostupné na českém trhu, která odráží jak vliv správné výrobní technologie, tak kvalitu vstupní suroviny. Hodnocen byl obsah látek s příznivými účinky na lidský organismus, jako je kofein a látky s antioxidační aktivitou, ale i látek s možným negativním dopadem na lidský organismus, jako jsou mykotoxiny (především ochratoxin A) nebo procesní kontaminanty, jejichž relevantními zástupci jsou zejména furan a akrylamid (vznikající reakcemiredukujících sacharidů, aminokyselin či polynenasycených mastných kyselin při pražení). Soubor vzorků pro analýzu čítal 12 mletých pražených káv v kávových patronách a 14 vzorků káv instantních. Vzorky byly nakoupeny na českém maloobchodním trhu na konci roku 2014 a analyzovány s využitím kombinací chromatografických technik (kapalinová/plynová, LC/GC) ve spojení s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (MS) a spektrofotometrického stanovení antioxidačních aktivit.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-937-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    17-25

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    May 25, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article