Method for determining the content of polyunsaturated fatty acids in micro-algae, as components of feed for poultry and other animals
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900564" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900564 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metoda stanovení obsahu polynenasycených mastných kyselin v mikrořasách jakožto součásti krmiva pro drůbež a jiná zvířata
Original language description
Uvedená metoda, umožňující detekci a stanovení mastných kyselin je vhodná ke stanovení těchto látek v suchých vzorcích řas a dalších matricích na podobné bázi s nízkým obsahem tuku kolem 15% hm. Aplikace metody v rámci projektu významně přispívá k vytipování řas s vysokou produkcí omega 3 a omega 6 mastných kyselin a také k posouzení vlivu různých kultivačních podmínek na produkci těchto látek.
Czech name
Metoda stanovení obsahu polynenasycených mastných kyselin v mikrořasách jakožto součásti krmiva pro drůbež a jiná zvířata
Czech description
Uvedená metoda, umožňující detekci a stanovení mastných kyselin je vhodná ke stanovení těchto látek v suchých vzorcích řas a dalších matricích na podobné bázi s nízkým obsahem tuku kolem 15% hm. Aplikace metody v rámci projektu významně přispívá k vytipování řas s vysokou produkcí omega 3 a omega 6 mastných kyselin a také k posouzení vlivu různých kultivačních podmínek na produkci těchto látek.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Biorefinery Research Centre of Competence</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
PUFA algae
Regulation ID
UKZUS 056947/2015
Technical parameters
ISO 9000
Economical parameters
Výhoda výše popsané metodiky přímé analýzy lyofilizovaných řas na obsah mastných kyselin, bez předchozí extrakce tuku, spočívá v možnosti analýzy velmi malého množství vzorků, což samozřejmě vede i ke snížení celkové ceny za analýzu. Zejména jde o výrazné omezení spotřeby rozpouštědel a dalších chemikálií nutných pro extrakci a následnou transesterifikaci mastných kyselin. V případě námi zavedené metody je množství potřebné k analýze sníženo až na 100 mg, kdy přímo ke vzorku řasy je přidáno definované množství vnitřního standardu, na jehož základě se určuje obsah mastných kyselin ve vzorku lyofilizované řasy (samozřejmě za předpokladu, že veškeré mastné kyseliny vázané v tucích jsou izolovány v rámci šetrného, ale efektivního extrakčního kroku). Se sníženým množstvím vzorku, také samozřejmě souvisí s cca 10x až 20x nižší spotřebou chemikálií oproti běžnému postupu extrakce a methylace.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů