Determination of free amino acids composition in garlic and onion
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43900570" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43900570 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení složení volných aminokyselin v česneku a cibuli
Original language description
Předkládaná metodika umožňuje provést rychlou a citlivou analýzu vhodnou ke stanovení volných aminokyselin (23 analytů). Analýza využívá moderní instrumentace složené z ultra-účinného kapalinového chromatografu s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu orbitrální iontová past (U-HPLC-OrbitrapMS). Jelikož jsou aminokyseliny polární látky, při separaci na reverzní fázi nevykazují dostatečnou retenci, a proto pro ně není tento způsob separace příliš vhodný. Popsaná U-HPLC-OrbitrapMS metodika využívá nový typ analytické kolony HILIC, která separuje na polární stacionární fázi jako je oxid křemičitý, amidy, hydroxyly a kyany. Použití U-HPLC-OrbitrapMS umožňuje analyzovat volné aminokyseliny přímo bez nutnosti derivatizace analytů, která je při využití konvenčních detektorů (UV/VIS/FLD) nutná pro detekci stanovovaných aminokyslein. Detekce pomocí vysokorozlišovacího hmotnostního spektrometru OrbitrapMS umožňuje detekci analytů při ultra vysokém rozlišení hmot (až 100 000 FWHM na hmotě 200 m/z) a s velmi vysokou přesností měřené hmoty m/z (< 2 ppm), což je možné využít při zpětném prohledávání chromatografických záznamů a identifikaci neznámých látek (např. nehydrolyzovaných oligopeptidů, nebo degradačních produktů aminokyselin a peptidů po hydrolýze) prostřednictvím porovnání změřené hmoty a přesné hmoty vytipovaných sloučenin. Výhodou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie je navíc i snadnost vývoje metody, kdy analytik není nucen optimalizovat podmínky ionizace a fragmentace pro jednotlivé aminokyseliny (jako je tomu při použití tandemové nízkorozlišovací MS), neboť kontinuální sběr plných hmotnostních spekter ve vysokém rozlišení zajišťuje komplexnost detekce i vysoký stupeň konfirmace.
Czech name
Stanovení složení volných aminokyselin v česneku a cibuli
Czech description
Předkládaná metodika umožňuje provést rychlou a citlivou analýzu vhodnou ke stanovení volných aminokyselin (23 analytů). Analýza využívá moderní instrumentace složené z ultra-účinného kapalinového chromatografu s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu orbitrální iontová past (U-HPLC-OrbitrapMS). Jelikož jsou aminokyseliny polární látky, při separaci na reverzní fázi nevykazují dostatečnou retenci, a proto pro ně není tento způsob separace příliš vhodný. Popsaná U-HPLC-OrbitrapMS metodika využívá nový typ analytické kolony HILIC, která separuje na polární stacionární fázi jako je oxid křemičitý, amidy, hydroxyly a kyany. Použití U-HPLC-OrbitrapMS umožňuje analyzovat volné aminokyseliny přímo bez nutnosti derivatizace analytů, která je při využití konvenčních detektorů (UV/VIS/FLD) nutná pro detekci stanovovaných aminokyslein. Detekce pomocí vysokorozlišovacího hmotnostního spektrometru OrbitrapMS umožňuje detekci analytů při ultra vysokém rozlišení hmot (až 100 000 FWHM na hmotě 200 m/z) a s velmi vysokou přesností měřené hmoty m/z (< 2 ppm), což je možné využít při zpětném prohledávání chromatografických záznamů a identifikaci neznámých látek (např. nehydrolyzovaných oligopeptidů, nebo degradačních produktů aminokyselin a peptidů po hydrolýze) prostřednictvím porovnání změřené hmoty a přesné hmoty vytipovaných sloučenin. Výhodou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie je navíc i snadnost vývoje metody, kdy analytik není nucen optimalizovat podmínky ionizace a fragmentace pro jednotlivé aminokyseliny (jako je tomu při použití tandemové nízkorozlišovací MS), neboť kontinuální sběr plných hmotnostních spekter ve vysokém rozlišení zajišťuje komplexnost detekce i vysoký stupeň konfirmace.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210158" target="_blank" >QJ1210158: High quality and safe Allium vegetables focusing to garlic</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
UCM_česnek_aminokyseliny
Regulation ID
1/2016/SRV
Technical parameters
ISO 9000
Economical parameters
Výhoda výše popsané metodiky přímé analýzy extraktu česneku nebo cibule metodou U-HPLC-OrbitrapMS spočívá především v jednoduché přípravě vzorku bez nutnosti použití zdlouhavých postupů, jako např. derivatizace v případě stanovení pomocí HPLC-UV, HPLC-FLD nebo GC-MS. Náklady na nákup a použití derivatizačních činidel se pohybují řádově ve stovkách Kč/vzorek. Další nespornou výhodou je využití ultra-účinné kapalinové chromatografie, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel (acetonitril). To je výhodné jak z ekonomického (cena za 1 litr acetonitrilu se pohybuje kolem 4 000 Kč), tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů