All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The possibility of reducing the sodium content in meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901788" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901788 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti snížení obsahu sodíku v masných výrobcích

  • Original language description

    Nadměrný příjem sodíku je hodnocen kriticky ze zdravotního hlediska, proto se hledají možnosti, jak jeho obsah v potravinách snížit či nahradit. Cílem této práce bylo vyzkoušet částečné nahrazení sodíku v masných výrobcích chloridem draselným či mléčnanem draselným. Nejprve byly senzoricky zhodnoceny různé kombinace vodných roztoků sodných a draselných solí (chloridy, mléčnany) a modelové masné výrobky připravené v laboratorním měřítku. Na základě výsledků senzorické analýzy byly vybrány vhodné receptury, které byly použity pro výrobu masných výrobků v provozních podmínkách. Byl sledován vliv složení solicí směsi na texturu, barvu a organoleptické vlastnosti. Bylo prokázáno, že chlorid sodný lze v masných výrobcích bez negativního ovlivnění jakosti částečně nahradit draselnými solemi.

  • Czech name

    Možnosti snížení obsahu sodíku v masných výrobcích

  • Czech description

    Nadměrný příjem sodíku je hodnocen kriticky ze zdravotního hlediska, proto se hledají možnosti, jak jeho obsah v potravinách snížit či nahradit. Cílem této práce bylo vyzkoušet částečné nahrazení sodíku v masných výrobcích chloridem draselným či mléčnanem draselným. Nejprve byly senzoricky zhodnoceny různé kombinace vodných roztoků sodných a draselných solí (chloridy, mléčnany) a modelové masné výrobky připravené v laboratorním měřítku. Na základě výsledků senzorické analýzy byly vybrány vhodné receptury, které byly použity pro výrobu masných výrobků v provozních podmínkách. Byl sledován vliv složení solicí směsi na texturu, barvu a organoleptické vlastnosti. Bylo prokázáno, že chlorid sodný lze v masných výrobcích bez negativního ovlivnění jakosti částečně nahradit draselnými solemi.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    42-45

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database