The possibility of reducing the sodium content in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901788" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901788 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti snížení obsahu sodíku v masných výrobcích
Original language description
Nadměrný příjem sodíku je hodnocen kriticky ze zdravotního hlediska, proto se hledají možnosti, jak jeho obsah v potravinách snížit či nahradit. Cílem této práce bylo vyzkoušet částečné nahrazení sodíku v masných výrobcích chloridem draselným či mléčnanem draselným. Nejprve byly senzoricky zhodnoceny různé kombinace vodných roztoků sodných a draselných solí (chloridy, mléčnany) a modelové masné výrobky připravené v laboratorním měřítku. Na základě výsledků senzorické analýzy byly vybrány vhodné receptury, které byly použity pro výrobu masných výrobků v provozních podmínkách. Byl sledován vliv složení solicí směsi na texturu, barvu a organoleptické vlastnosti. Bylo prokázáno, že chlorid sodný lze v masných výrobcích bez negativního ovlivnění jakosti částečně nahradit draselnými solemi.
Czech name
Možnosti snížení obsahu sodíku v masných výrobcích
Czech description
Nadměrný příjem sodíku je hodnocen kriticky ze zdravotního hlediska, proto se hledají možnosti, jak jeho obsah v potravinách snížit či nahradit. Cílem této práce bylo vyzkoušet částečné nahrazení sodíku v masných výrobcích chloridem draselným či mléčnanem draselným. Nejprve byly senzoricky zhodnoceny různé kombinace vodných roztoků sodných a draselných solí (chloridy, mléčnany) a modelové masné výrobky připravené v laboratorním měřítku. Na základě výsledků senzorické analýzy byly vybrány vhodné receptury, které byly použity pro výrobu masných výrobků v provozních podmínkách. Byl sledován vliv složení solicí směsi na texturu, barvu a organoleptické vlastnosti. Bylo prokázáno, že chlorid sodný lze v masných výrobcích bez negativního ovlivnění jakosti částečně nahradit draselnými solemi.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
42-45
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—