Possibility of reducing the sodium ions in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901794" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901794 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti snížení sodných iontů v masných výrobcích
Original language description
Nadměrný příjem sodíku je hodnocen kriticky ze zdravotního hlediska, proto se hledají možnosti, jak jeho obsah v potravinách snížit či nahradit. Cílem této práce bylo vyzkoušet možnosti částečného nahrazení sodíku v masných výrobcích chloridem či mléčnanem draselným. Nejprve byly vyzkoušeny různé kombinace vodných roztoků sodných a draselných solí (chloridy, mléčnany), na základě výsledků senzorické analýzy byly v laboratorním měřítku připraveny modelové masné výrobky a po ověření byly stejné receptury použity pro přípravu masných výrobků v provozních podmínkách. Byl sledován vliv složení solicí směsi na texturu, barvu, údržnost a organoleptické vlastnosti. Ze získaných výsledků vyplývá, že chlorid sodný lze v masných výrobcích bez negativního ovlivnění jakosti částečně nahradit draselnými solemi.
Czech name
Možnosti snížení sodných iontů v masných výrobcích
Czech description
Nadměrný příjem sodíku je hodnocen kriticky ze zdravotního hlediska, proto se hledají možnosti, jak jeho obsah v potravinách snížit či nahradit. Cílem této práce bylo vyzkoušet možnosti částečného nahrazení sodíku v masných výrobcích chloridem či mléčnanem draselným. Nejprve byly vyzkoušeny různé kombinace vodných roztoků sodných a draselných solí (chloridy, mléčnany), na základě výsledků senzorické analýzy byly v laboratorním měřítku připraveny modelové masné výrobky a po ověření byly stejné receptury použity pro přípravu masných výrobků v provozních podmínkách. Byl sledován vliv složení solicí směsi na texturu, barvu, údržnost a organoleptické vlastnosti. Ze získaných výsledků vyplývá, že chlorid sodný lze v masných výrobcích bez negativního ovlivnění jakosti částečně nahradit draselnými solemi.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
201
Pages from-to
75-78
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—