Effect of reducing the content of sodium ions on the properties and shelf life of meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901795" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901795 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv snížení obsahu sodných iontů na údržnost a vlastnosti masných výrobků
Original language description
Chlorid sodný přispívá k mikrobiální stabilitě, má pozitivní vliv na strukturu masných výrobků a působí slanou chuť. Nadbytek sodíku však má negativní vliv na lidské zdraví, proto se hledají možnosti snížení jeho obsahu v masných výrobcích. Cílem práce bylo prozkoumat vliv částečného nahrazení chloridu sodného draselnými solemi na údržnost, technologické a organoleptické vlastnosti. Vliv na údržnost byl sledován v originálních výrobcích, i ve vzorcích kontaminovaných známým počtem mikroorganismů. Oxidace lipidů byla hodnocena pomocí TBARS a textura stlačovací metodou; výrobky byly zhodnoceny rovněž senzoricky. Ukázalo se, že chlorid sodný lze v masných výrobcích částečně nahradit draselnými solemi bez výrazného negativního ovlivnění jakosti.
Czech name
Vliv snížení obsahu sodných iontů na údržnost a vlastnosti masných výrobků
Czech description
Chlorid sodný přispívá k mikrobiální stabilitě, má pozitivní vliv na strukturu masných výrobků a působí slanou chuť. Nadbytek sodíku však má negativní vliv na lidské zdraví, proto se hledají možnosti snížení jeho obsahu v masných výrobcích. Cílem práce bylo prozkoumat vliv částečného nahrazení chloridu sodného draselnými solemi na údržnost, technologické a organoleptické vlastnosti. Vliv na údržnost byl sledován v originálních výrobcích, i ve vzorcích kontaminovaných známým počtem mikroorganismů. Oxidace lipidů byla hodnocena pomocí TBARS a textura stlačovací metodou; výrobky byly zhodnoceny rovněž senzoricky. Ukázalo se, že chlorid sodný lze v masných výrobcích částečně nahradit draselnými solemi bez výrazného negativního ovlivnění jakosti.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin - XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
336
Pages from-to
68-71
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—