Effect of sodium ion reduction on quality of cooked ham
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913649" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913649 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita šunky se sníženým obsahem sodíku
Original language description
Chlorid sodný má v masné výrobě nezastupitelnou roli. Se zvýšeným příjmem sodíku se však pojí řada zdravotních komplikací, proto byla popsána řada způsobů, jak jeho obsah snížit. Jedním z nich je částečná náhrada chloridu sodného za soli jiné. Cílem práce bylo zhodnotit možnost částečné náhrady chloridu sodného chloridem draselným a mléčnanem draselným v dušené šunce a sledovat vliv, který má tato náhrada na kvalitu výrobku. Ve vzorcích šunky byla sledována barva (reflexní spektrofotometrie), oxidace lipidů (TBARS), textura (W-B síla ve střihu), podíl vývaru, obsah sodíku a draslíku (AAS) a celkové počty mikroorganismů. Šunky byly rovněž senzoricky zhodnoceny. Použitím draselných solí v solicí směsi nebyly negativně ovlivněny vlastnosti šunky, což naznačuje vhodnost těchto náhrad.
Czech name
Kvalita šunky se sníženým obsahem sodíku
Czech description
Chlorid sodný má v masné výrobě nezastupitelnou roli. Se zvýšeným příjmem sodíku se však pojí řada zdravotních komplikací, proto byla popsána řada způsobů, jak jeho obsah snížit. Jedním z nich je částečná náhrada chloridu sodného za soli jiné. Cílem práce bylo zhodnotit možnost částečné náhrady chloridu sodného chloridem draselným a mléčnanem draselným v dušené šunce a sledovat vliv, který má tato náhrada na kvalitu výrobku. Ve vzorcích šunky byla sledována barva (reflexní spektrofotometrie), oxidace lipidů (TBARS), textura (W-B síla ve střihu), podíl vývaru, obsah sodíku a draslíku (AAS) a celkové počty mikroorganismů. Šunky byly rovněž senzoricky zhodnoceny. Použitím draselných solí v solicí směsi nebyly negativně ovlivněny vlastnosti šunky, což naznačuje vhodnost těchto náhrad.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
38-41
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—