Effect of sodium ion reduction on quality of meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913648" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913648 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv snížení obsahu sodíku na kvalitu masných výrobků
Original language description
Chlorid sodný je tradičním potravinářským aditivem přispívajícím k mikrobiální stabilitě, ovlivňuje pozitivně strukturu masných výrobků a působí slanou chuť. S nadměrným příjmem sodíku je však spojena řada negativních zdravotních komplikací, proto se hledají možnosti snížení jeho obsahu. Cílem práce je zhodnotit možnost částečné náhrady chloridu sodného chloridem draselným a mléčnanem draselným v jemně mělněných salámech. V práci je posuzován vliv použitých náhrad na údržnost a nejdůležitější technologické a organoleptické vlastnosti. Vliv na údržnost byl posuzován na základě mikrobiologických rozborů, které byly uskutečňovány každé tři až čtyři dny po dobu tří týdnů. Ve vzorcích byly sledovány následující vlastnosti: barva (reflexní spektrofotometrie), oxidace lipidů (TBARS), textura (stlačovací metoda). Vzorky salámů byly rovněž senzoricky zhodnoceny. Výsledky naznačují, že je možné částečně nahradit chlorid sodný chloridem draselným a mléčnanem draselným bez výrazného negativního ovlivnění finálního produktu.
Czech name
Vliv snížení obsahu sodíku na kvalitu masných výrobků
Czech description
Chlorid sodný je tradičním potravinářským aditivem přispívajícím k mikrobiální stabilitě, ovlivňuje pozitivně strukturu masných výrobků a působí slanou chuť. S nadměrným příjmem sodíku je však spojena řada negativních zdravotních komplikací, proto se hledají možnosti snížení jeho obsahu. Cílem práce je zhodnotit možnost částečné náhrady chloridu sodného chloridem draselným a mléčnanem draselným v jemně mělněných salámech. V práci je posuzován vliv použitých náhrad na údržnost a nejdůležitější technologické a organoleptické vlastnosti. Vliv na údržnost byl posuzován na základě mikrobiologických rozborů, které byly uskutečňovány každé tři až čtyři dny po dobu tří týdnů. Ve vzorcích byly sledovány následující vlastnosti: barva (reflexní spektrofotometrie), oxidace lipidů (TBARS), textura (stlačovací metoda). Vzorky salámů byly rovněž senzoricky zhodnoceny. Výsledky naznačují, že je možné částečně nahradit chlorid sodný chloridem draselným a mléčnanem draselným bez výrazného negativního ovlivnění finálního produktu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2017
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
36-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—