All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of sodium ion reduction on quality of meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913648" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913648 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv snížení obsahu sodíku na kvalitu masných výrobků

  • Original language description

    Chlorid sodný je tradičním potravinářským aditivem přispívajícím k mikrobiální stabilitě, ovlivňuje pozitivně strukturu masných výrobků a působí slanou chuť. S nadměrným příjmem sodíku je však spojena řada negativních zdravotních komplikací, proto se hledají možnosti snížení jeho obsahu. Cílem práce je zhodnotit možnost částečné náhrady chloridu sodného chloridem draselným a mléčnanem draselným v jemně mělněných salámech. V práci je posuzován vliv použitých náhrad na údržnost a nejdůležitější technologické a organoleptické vlastnosti. Vliv na údržnost byl posuzován na základě mikrobiologických rozborů, které byly uskutečňovány každé tři až čtyři dny po dobu tří týdnů. Ve vzorcích byly sledovány následující vlastnosti: barva (reflexní spektrofotometrie), oxidace lipidů (TBARS), textura (stlačovací metoda). Vzorky salámů byly rovněž senzoricky zhodnoceny. Výsledky naznačují, že je možné částečně nahradit chlorid sodný chloridem draselným a mléčnanem draselným bez výrazného negativního ovlivnění finálního produktu.

  • Czech name

    Vliv snížení obsahu sodíku na kvalitu masných výrobků

  • Czech description

    Chlorid sodný je tradičním potravinářským aditivem přispívajícím k mikrobiální stabilitě, ovlivňuje pozitivně strukturu masných výrobků a působí slanou chuť. S nadměrným příjmem sodíku je však spojena řada negativních zdravotních komplikací, proto se hledají možnosti snížení jeho obsahu. Cílem práce je zhodnotit možnost částečné náhrady chloridu sodného chloridem draselným a mléčnanem draselným v jemně mělněných salámech. V práci je posuzován vliv použitých náhrad na údržnost a nejdůležitější technologické a organoleptické vlastnosti. Vliv na údržnost byl posuzován na základě mikrobiologických rozborů, které byly uskutečňovány každé tři až čtyři dny po dobu tří týdnů. Ve vzorcích byly sledovány následující vlastnosti: barva (reflexní spektrofotometrie), oxidace lipidů (TBARS), textura (stlačovací metoda). Vzorky salámů byly rovněž senzoricky zhodnoceny. Výsledky naznačují, že je možné částečně nahradit chlorid sodný chloridem draselným a mléčnanem draselným bez výrazného negativního ovlivnění finálního produktu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2017

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    36-40

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database