All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Enniatins: emerging toxic metabolites of Fusarium micromycetes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901815" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901815 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Enniatiny: nové se vyskytující toxické metabolity mikromycet r. Fusarium

  • Original language description

    Zemědělská produkce je často negativně ovlivněna výskytem mikroskopických vláknitých plísní a jejich toxických sekundárních metabolitů, mykotoxinů. Cereálie patří mezi nejčastěji napadané zemědělské komodity a v zemích mírného pásu převládají mikromycety rodu Fusarium a jimi produkované mykotoxiny. Zatímco pro některé mykotoxiny této skupiny již byly stanoveny maximální limity (deoxynivalenol, zearalenon a fumonisiny B1 a B2), pro enniatiny, nově se vyskytující mykotoxiny v posledních letech z důvodu změny klimatu, limity dosud nebyly stanoveny. Od roku 2010 se enniatiny staly objektem zájmu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který provedl několik výzev ke sběru dat o jejich výskytu v potravinách a krmivech. Prezentovaná studie zahrnuje analýzu 665 cereálních vzorků (507 a 158 vzorků pšenice a žita) mezi lety 2011-2014 na přítomnost 57 mykotoxinů včetně enniatinů. Pro izolaci mykotoxinů ze vzorků byla využita modifikovaná QuEChERS extrakce a ultra-účinná kapalinová chromatografie ve spojení tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (Veprikova a kol., J. Agric. Food Chem., 2015). Deoxynivalenol, který bývá považován za marker mykotoxinové kontaminace cereálií, byl detekován přibližně v 50 % vzorků pšenice a 40 % vzorků žita. Výskyt enniatinů v analyzovaných vzorcích byl významně vyšší (78 % a 95 % v případě enniatinu B v pšenici a žitu). Maximální detekované koncentrace sumy stanovovaných enniatinů dosáhly až tisíců ?g/kg. Zjištěný rozsah kontaminace enniatiny indikuje potřebu věnovat tomuto tématu větší pozornost.

  • Czech name

    Enniatiny: nové se vyskytující toxické metabolity mikromycet r. Fusarium

  • Czech description

    Zemědělská produkce je často negativně ovlivněna výskytem mikroskopických vláknitých plísní a jejich toxických sekundárních metabolitů, mykotoxinů. Cereálie patří mezi nejčastěji napadané zemědělské komodity a v zemích mírného pásu převládají mikromycety rodu Fusarium a jimi produkované mykotoxiny. Zatímco pro některé mykotoxiny této skupiny již byly stanoveny maximální limity (deoxynivalenol, zearalenon a fumonisiny B1 a B2), pro enniatiny, nově se vyskytující mykotoxiny v posledních letech z důvodu změny klimatu, limity dosud nebyly stanoveny. Od roku 2010 se enniatiny staly objektem zájmu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který provedl několik výzev ke sběru dat o jejich výskytu v potravinách a krmivech. Prezentovaná studie zahrnuje analýzu 665 cereálních vzorků (507 a 158 vzorků pšenice a žita) mezi lety 2011-2014 na přítomnost 57 mykotoxinů včetně enniatinů. Pro izolaci mykotoxinů ze vzorků byla využita modifikovaná QuEChERS extrakce a ultra-účinná kapalinová chromatografie ve spojení tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (Veprikova a kol., J. Agric. Food Chem., 2015). Deoxynivalenol, který bývá považován za marker mykotoxinové kontaminace cereálií, byl detekován přibližně v 50 % vzorků pšenice a 40 % vzorků žita. Výskyt enniatinů v analyzovaných vzorcích byl významně vyšší (78 % a 95 % v případě enniatinu B v pšenici a žitu). Maximální detekované koncentrace sumy stanovovaných enniatinů dosáhly až tisíců ?g/kg. Zjištěný rozsah kontaminace enniatiny indikuje potřebu věnovat tomuto tématu větší pozornost.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Prague University Analytical Centre II and III - NPU 2015-2020</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016

  • ISBN

    978-80-89597-43-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    75

  • Publisher name

    Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Bratislava

  • Event date

    Sep 22, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article