Optimisation options for packaging of Edam and Emmentaler types of cheeses in modified atmosphere
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901872" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901872 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře
Original language description
V rámci této práce byly ověřovány rozdíly ve složení modifikované atmosféry a propustnosti obalů použitých při balení sýrů eidamského a ementálského typu, pocházejících od různých výrobců, dostupných na trhu České republiky. Dále pak byl posuzován vliv složení modifikované atmosféry (O2, N2, CO2, a jejich kombinace) a propustnosti obalů pro kyslík na výslednou mikrobiologickou kvalitu a senzorickou jakost sýrů skladovaných při teplotě 5 oC. Z průzkumu trhu vyplývá, že pro balení sýrů jsou používány rozdílné systémy balení z hlediska složení modifikované atmosféry i propustností materiálů pro kyslík. Na základě zjištěných výsledků byl potvrzen předpoklad, že trvanlivost testovaných sýrů byla významně ovlivněna propustností použitých obalů pro kyslík. Mikrobiální a senzorická jakost skladovaných sýrů byla ovlivněna zejména koncentrací CO2 použitého ve směsích modifikované atmosféry se zjištěním, že koncentrace CO2 50 % a vyšší prokazatelně inhibovaly růst kvasinek a plísní.
Czech name
Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře
Czech description
V rámci této práce byly ověřovány rozdíly ve složení modifikované atmosféry a propustnosti obalů použitých při balení sýrů eidamského a ementálského typu, pocházejících od různých výrobců, dostupných na trhu České republiky. Dále pak byl posuzován vliv složení modifikované atmosféry (O2, N2, CO2, a jejich kombinace) a propustnosti obalů pro kyslík na výslednou mikrobiologickou kvalitu a senzorickou jakost sýrů skladovaných při teplotě 5 oC. Z průzkumu trhu vyplývá, že pro balení sýrů jsou používány rozdílné systémy balení z hlediska složení modifikované atmosféry i propustností materiálů pro kyslík. Na základě zjištěných výsledků byl potvrzen předpoklad, že trvanlivost testovaných sýrů byla významně ovlivněna propustností použitých obalů pro kyslík. Mikrobiální a senzorická jakost skladovaných sýrů byla ovlivněna zejména koncentrací CO2 použitého ve směsích modifikované atmosféry se zjištěním, že koncentrace CO2 50 % a vyšší prokazatelně inhibovaly růst kvasinek a plísní.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
211-216
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—