All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Optimisation options for packaging of Edam and Emmentaler types of cheeses in modified atmosphere

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901872" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901872 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře

  • Original language description

    V rámci této práce byly ověřovány rozdíly ve složení modifikované atmosféry a propustnosti obalů použitých při balení sýrů eidamského a ementálského typu, pocházejících od různých výrobců, dostupných na trhu České republiky. Dále pak byl posuzován vliv složení modifikované atmosféry (O2, N2, CO2, a jejich kombinace) a propustnosti obalů pro kyslík na výslednou mikrobiologickou kvalitu a senzorickou jakost sýrů skladovaných při teplotě 5 oC. Z průzkumu trhu vyplývá, že pro balení sýrů jsou používány rozdílné systémy balení z hlediska složení modifikované atmosféry i propustností materiálů pro kyslík. Na základě zjištěných výsledků byl potvrzen předpoklad, že trvanlivost testovaných sýrů byla významně ovlivněna propustností použitých obalů pro kyslík. Mikrobiální a senzorická jakost skladovaných sýrů byla ovlivněna zejména koncentrací CO2 použitého ve směsích modifikované atmosféry se zjištěním, že koncentrace CO2 50 % a vyšší prokazatelně inhibovaly růst kvasinek a plísní.

  • Czech name

    Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře

  • Czech description

    V rámci této práce byly ověřovány rozdíly ve složení modifikované atmosféry a propustnosti obalů použitých při balení sýrů eidamského a ementálského typu, pocházejících od různých výrobců, dostupných na trhu České republiky. Dále pak byl posuzován vliv složení modifikované atmosféry (O2, N2, CO2, a jejich kombinace) a propustnosti obalů pro kyslík na výslednou mikrobiologickou kvalitu a senzorickou jakost sýrů skladovaných při teplotě 5 oC. Z průzkumu trhu vyplývá, že pro balení sýrů jsou používány rozdílné systémy balení z hlediska složení modifikované atmosféry i propustností materiálů pro kyslík. Na základě zjištěných výsledků byl potvrzen předpoklad, že trvanlivost testovaných sýrů byla významně ovlivněna propustností použitých obalů pro kyslík. Mikrobiální a senzorická jakost skladovaných sýrů byla ovlivněna zejména koncentrací CO2 použitého ve směsích modifikované atmosféry se zjištěním, že koncentrace CO2 50 % a vyšší prokazatelně inhibovaly růst kvasinek a plísní.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    211-216

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 19, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article