All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characterization of botanically different species of blueberries and blueberry jam assessment of authenticity from the market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902020" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902020 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakterizace botanicky odlišných druhů borůvek a posouzení autenticity borůvkových džemů z tržní sítě

  • Original language description

    Problematika falšování a detekce autenticity výrobků z ovoce je v současnosti stále aktuální. Mezi často zpracovávané bobulové ovoce patří borůvky. Podle evropských zvyklostí jsou za borůvky považovány plody druhů V. myrtillus L. (brusnice borůvka, lesní borůvka) a V. corymbosum L. (brusnice chocholičnatá, kanadská borůvka). Avšak mezi borůvky se často řadí i jiné botanicky odlišné rostliny, a to zimolez kamčatský (Lonicera caerulea var. kamtschaticum), známý také pod názvem kamčatská borůvka a muchovník (Amelanchier lamarckii, Amelanchier alnifolia, Amelanchier spicata), známý jako borůvka indiánská či amelanchierova. Pro ověření autenticity výrobků z borůvek bylo potřeba nejprve charakterizovat vstupní surovinu určením typických znaků jiných druhů borůvek, ověřením přirozené variability a změn ve složení. U 5 vzorků plodů botanicky odlišných druhů borůvek (zimolez, muchovník) získaných sběrem v sezoně 2015 byly měřeny základní kvalitativní znaky a markery autenticity (rozpustná sušina, titrační kyselost, formolové číslo, profil sacharidů a kyselin, obsah a profil minerálních látek, charakteristický profil anthokyanů). Naměřená data byla porovnána s literárními údaji a s referenčními hodnotami navrženými pro lesní a kanadské borůvky. Metodika založená na analýze charakteristických znaků botanicky odlišných druhů borůvek byla použita pro posouzení autenticity 5 vzorků borůvkových džemů zakoupených v tržní síti a lze ji využít pro odhalení nesprávně značených nebo falšovaných výrobků.

  • Czech name

    Charakterizace botanicky odlišných druhů borůvek a posouzení autenticity borůvkových džemů z tržní sítě

  • Czech description

    Problematika falšování a detekce autenticity výrobků z ovoce je v současnosti stále aktuální. Mezi často zpracovávané bobulové ovoce patří borůvky. Podle evropských zvyklostí jsou za borůvky považovány plody druhů V. myrtillus L. (brusnice borůvka, lesní borůvka) a V. corymbosum L. (brusnice chocholičnatá, kanadská borůvka). Avšak mezi borůvky se často řadí i jiné botanicky odlišné rostliny, a to zimolez kamčatský (Lonicera caerulea var. kamtschaticum), známý také pod názvem kamčatská borůvka a muchovník (Amelanchier lamarckii, Amelanchier alnifolia, Amelanchier spicata), známý jako borůvka indiánská či amelanchierova. Pro ověření autenticity výrobků z borůvek bylo potřeba nejprve charakterizovat vstupní surovinu určením typických znaků jiných druhů borůvek, ověřením přirozené variability a změn ve složení. U 5 vzorků plodů botanicky odlišných druhů borůvek (zimolez, muchovník) získaných sběrem v sezoně 2015 byly měřeny základní kvalitativní znaky a markery autenticity (rozpustná sušina, titrační kyselost, formolové číslo, profil sacharidů a kyselin, obsah a profil minerálních látek, charakteristický profil anthokyanů). Naměřená data byla porovnána s literárními údaji a s referenčními hodnotami navrženými pro lesní a kanadské borůvky. Metodika založená na analýze charakteristických znaků botanicky odlišných druhů borůvek byla použita pro posouzení autenticity 5 vzorků borůvkových džemů zakoupených v tržní síti a lze ji využít pro odhalení nesprávně značených nebo falšovaných výrobků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    48-52

  • Publisher name

    Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    May 23, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article