Characterization of botanically different species of blueberries and blueberry jam assessment of authenticity from the market
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902020" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902020 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace botanicky odlišných druhů borůvek a posouzení autenticity borůvkových džemů z tržní sítě
Original language description
Problematika falšování a detekce autenticity výrobků z ovoce je v současnosti stále aktuální. Mezi často zpracovávané bobulové ovoce patří borůvky. Podle evropských zvyklostí jsou za borůvky považovány plody druhů V. myrtillus L. (brusnice borůvka, lesní borůvka) a V. corymbosum L. (brusnice chocholičnatá, kanadská borůvka). Avšak mezi borůvky se často řadí i jiné botanicky odlišné rostliny, a to zimolez kamčatský (Lonicera caerulea var. kamtschaticum), známý také pod názvem kamčatská borůvka a muchovník (Amelanchier lamarckii, Amelanchier alnifolia, Amelanchier spicata), známý jako borůvka indiánská či amelanchierova. Pro ověření autenticity výrobků z borůvek bylo potřeba nejprve charakterizovat vstupní surovinu určením typických znaků jiných druhů borůvek, ověřením přirozené variability a změn ve složení. U 5 vzorků plodů botanicky odlišných druhů borůvek (zimolez, muchovník) získaných sběrem v sezoně 2015 byly měřeny základní kvalitativní znaky a markery autenticity (rozpustná sušina, titrační kyselost, formolové číslo, profil sacharidů a kyselin, obsah a profil minerálních látek, charakteristický profil anthokyanů). Naměřená data byla porovnána s literárními údaji a s referenčními hodnotami navrženými pro lesní a kanadské borůvky. Metodika založená na analýze charakteristických znaků botanicky odlišných druhů borůvek byla použita pro posouzení autenticity 5 vzorků borůvkových džemů zakoupených v tržní síti a lze ji využít pro odhalení nesprávně značených nebo falšovaných výrobků.
Czech name
Charakterizace botanicky odlišných druhů borůvek a posouzení autenticity borůvkových džemů z tržní sítě
Czech description
Problematika falšování a detekce autenticity výrobků z ovoce je v současnosti stále aktuální. Mezi často zpracovávané bobulové ovoce patří borůvky. Podle evropských zvyklostí jsou za borůvky považovány plody druhů V. myrtillus L. (brusnice borůvka, lesní borůvka) a V. corymbosum L. (brusnice chocholičnatá, kanadská borůvka). Avšak mezi borůvky se často řadí i jiné botanicky odlišné rostliny, a to zimolez kamčatský (Lonicera caerulea var. kamtschaticum), známý také pod názvem kamčatská borůvka a muchovník (Amelanchier lamarckii, Amelanchier alnifolia, Amelanchier spicata), známý jako borůvka indiánská či amelanchierova. Pro ověření autenticity výrobků z borůvek bylo potřeba nejprve charakterizovat vstupní surovinu určením typických znaků jiných druhů borůvek, ověřením přirozené variability a změn ve složení. U 5 vzorků plodů botanicky odlišných druhů borůvek (zimolez, muchovník) získaných sběrem v sezoně 2015 byly měřeny základní kvalitativní znaky a markery autenticity (rozpustná sušina, titrační kyselost, formolové číslo, profil sacharidů a kyselin, obsah a profil minerálních látek, charakteristický profil anthokyanů). Naměřená data byla porovnána s literárními údaji a s referenčními hodnotami navrženými pro lesní a kanadské borůvky. Metodika založená na analýze charakteristických znaků botanicky odlišných druhů borůvek byla použita pro posouzení autenticity 5 vzorků borůvkových džemů zakoupených v tržní síti a lze ji využít pro odhalení nesprávně značených nebo falšovaných výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
48-52
Publisher name
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
May 23, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—