Structured lipids containing long-chain fatty acids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902594" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902594 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Strukturní tuky obsahující dlouhé mastné kyseliny
Original language description
Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové a plně ztužený vysokoerukový řepkový olej byly použity pro přípravu strukturních tuků pomocí chemicky a enzymaticky sn-1,3 specificky katalyzované transesterifikace. Směs oleje a tuku byla navážena tak, aby molární poměr dlouhých nasycených k dlouhým nenasyceným mastným kyselinám byl 1:2, 1:1 a 2:1. Takto připravené strukturní tuky byly použity k přípravě tukových násad. Kapalný podíl tukové násady tvořil bezerukový řepkový olej, tukové násady byly připraveny pomocí řízené krystalizace v duplikované nádobce. U připravených tukových násad byl stanoven, bod tání, bod tuhnutí, obsah pevných podílů a krystalická modifikace. Mikrostruktura krystalické sítě byla sledována pomocí mikroskopie v polarizovaném světle. Z reologických vlastností byly měřeny vlastnosti textury, vyjádřené jako hloubka penetrace při 10 oC. U tukových násad byla zjištěna směsná krystalická modifikace beta + beta' a velikost krystalů byla 5 - 8 ?m.
Czech name
Strukturní tuky obsahující dlouhé mastné kyseliny
Czech description
Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové a plně ztužený vysokoerukový řepkový olej byly použity pro přípravu strukturních tuků pomocí chemicky a enzymaticky sn-1,3 specificky katalyzované transesterifikace. Směs oleje a tuku byla navážena tak, aby molární poměr dlouhých nasycených k dlouhým nenasyceným mastným kyselinám byl 1:2, 1:1 a 2:1. Takto připravené strukturní tuky byly použity k přípravě tukových násad. Kapalný podíl tukové násady tvořil bezerukový řepkový olej, tukové násady byly připraveny pomocí řízené krystalizace v duplikované nádobce. U připravených tukových násad byl stanoven, bod tání, bod tuhnutí, obsah pevných podílů a krystalická modifikace. Mikrostruktura krystalické sítě byla sledována pomocí mikroskopie v polarizovaném světle. Z reologických vlastností byly měřeny vlastnosti textury, vyjádřené jako hloubka penetrace při 10 oC. U tukových násad byla zjištěna směsná krystalická modifikace beta + beta' a velikost krystalů byla 5 - 8 ?m.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek 54. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-35-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
101-109
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Češkovice
Event date
May 11, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—