Evaluation of microbial biofilms using DART / TOF-MS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902657" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902657 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS
Original language description
Nedílnou součástí všech operacích v potravinářství je jistá míra znečištění pracovních ploch a částí výrobních zařízení. Pro každou operaci je však nezbytné to, aby úroveň znečištění nepřesáhla takovou míru, že by hrozilo nebezpečí kontaminace vyráběných potravin. Proces čištění a desinfekce je součástí úspěšné potravinářské výroby, včetně splnění legislativních požadavků. Jedním z hlavních cílů čištění a desinfekce je odstranit znečištění, které umožňuje potenciální růst bakterií, kvasinek a plísní, a snížit tak riziko kontaminace potravin, otravy z potravin nebo zkažení potravin. Vyrobení potravinářského výrobku mikrobiologicky nebezpečného, zkontaminovaného nebo o špatné kvalitě, která je důvodem ke snížení doby trvanlivosti, má pro výrobce vážné ekonomické následky (ztráta pověsti, soudní pře, onemocnění z potravin, následné náhrady zákazníkům, včetně velkých ztrát prodejů). Z tohoto důvodu jsou v potravinářství neustále vyvíjeny nové postupy, jak rychle ověřit účinnost čištění a sanitace, případně, jak co nejrychleji identifikovat neodstraněné znečištění. Moderní ionizační technika DART (Direct Analysis in Real Time) patří do skupiny ambientních ionizačních technik. S touto technikou lze analyzovat plyny, kapaliny i pevné látky bez složitějších úprav vzorků. Je proto ideální k rychlému "screeningu". Technika DART/TOF-MS umožnila charakterizovat základní znečištění výrobních linek (sacharidy, lipidy, organické kyseliny a podobně), což při čištění výrobních linek umožní snadno vybrat vhodný sanitační prostředek, včetně optimalizace sanitačního procesu (dobu působení, koncentraci a stanovení vhodné teploty sanitačního prostředku).
Czech name
Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS
Czech description
Nedílnou součástí všech operacích v potravinářství je jistá míra znečištění pracovních ploch a částí výrobních zařízení. Pro každou operaci je však nezbytné to, aby úroveň znečištění nepřesáhla takovou míru, že by hrozilo nebezpečí kontaminace vyráběných potravin. Proces čištění a desinfekce je součástí úspěšné potravinářské výroby, včetně splnění legislativních požadavků. Jedním z hlavních cílů čištění a desinfekce je odstranit znečištění, které umožňuje potenciální růst bakterií, kvasinek a plísní, a snížit tak riziko kontaminace potravin, otravy z potravin nebo zkažení potravin. Vyrobení potravinářského výrobku mikrobiologicky nebezpečného, zkontaminovaného nebo o špatné kvalitě, která je důvodem ke snížení doby trvanlivosti, má pro výrobce vážné ekonomické následky (ztráta pověsti, soudní pře, onemocnění z potravin, následné náhrady zákazníkům, včetně velkých ztrát prodejů). Z tohoto důvodu jsou v potravinářství neustále vyvíjeny nové postupy, jak rychle ověřit účinnost čištění a sanitace, případně, jak co nejrychleji identifikovat neodstraněné znečištění. Moderní ionizační technika DART (Direct Analysis in Real Time) patří do skupiny ambientních ionizačních technik. S touto technikou lze analyzovat plyny, kapaliny i pevné látky bez složitějších úprav vzorků. Je proto ideální k rychlému "screeningu". Technika DART/TOF-MS umožnila charakterizovat základní znečištění výrobních linek (sacharidy, lipidy, organické kyseliny a podobně), což při čištění výrobních linek umožní snadno vybrat vhodný sanitační prostředek, včetně optimalizace sanitačního procesu (dobu působení, koncentraci a stanovení vhodné teploty sanitačního prostředku).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
159-162
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 20, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—