All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of microbial biofilms using DART / TOF-MS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902657" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902657 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS

  • Original language description

    Nedílnou součástí všech operacích v potravinářství je jistá míra znečištění pracovních ploch a částí výrobních zařízení. Pro každou operaci je však nezbytné to, aby úroveň znečištění nepřesáhla takovou míru, že by hrozilo nebezpečí kontaminace vyráběných potravin. Proces čištění a desinfekce je součástí úspěšné potravinářské výroby, včetně splnění legislativních požadavků. Jedním z hlavních cílů čištění a desinfekce je odstranit znečištění, které umožňuje potenciální růst bakterií, kvasinek a plísní, a snížit tak riziko kontaminace potravin, otravy z potravin nebo zkažení potravin. Vyrobení potravinářského výrobku mikrobiologicky nebezpečného, zkontaminovaného nebo o špatné kvalitě, která je důvodem ke snížení doby trvanlivosti, má pro výrobce vážné ekonomické následky (ztráta pověsti, soudní pře, onemocnění z potravin, následné náhrady zákazníkům, včetně velkých ztrát prodejů). Z tohoto důvodu jsou v potravinářství neustále vyvíjeny nové postupy, jak rychle ověřit účinnost čištění a sanitace, případně, jak co nejrychleji identifikovat neodstraněné znečištění. Moderní ionizační technika DART (Direct Analysis in Real Time) patří do skupiny ambientních ionizačních technik. S touto technikou lze analyzovat plyny, kapaliny i pevné látky bez složitějších úprav vzorků. Je proto ideální k rychlému "screeningu". Technika DART/TOF-MS umožnila charakterizovat základní znečištění výrobních linek (sacharidy, lipidy, organické kyseliny a podobně), což při čištění výrobních linek umožní snadno vybrat vhodný sanitační prostředek, včetně optimalizace sanitačního procesu (dobu působení, koncentraci a stanovení vhodné teploty sanitačního prostředku).

  • Czech name

    Hodnocení mikrobiálních biofilmů pomocí DART/TOF-MS

  • Czech description

    Nedílnou součástí všech operacích v potravinářství je jistá míra znečištění pracovních ploch a částí výrobních zařízení. Pro každou operaci je však nezbytné to, aby úroveň znečištění nepřesáhla takovou míru, že by hrozilo nebezpečí kontaminace vyráběných potravin. Proces čištění a desinfekce je součástí úspěšné potravinářské výroby, včetně splnění legislativních požadavků. Jedním z hlavních cílů čištění a desinfekce je odstranit znečištění, které umožňuje potenciální růst bakterií, kvasinek a plísní, a snížit tak riziko kontaminace potravin, otravy z potravin nebo zkažení potravin. Vyrobení potravinářského výrobku mikrobiologicky nebezpečného, zkontaminovaného nebo o špatné kvalitě, která je důvodem ke snížení doby trvanlivosti, má pro výrobce vážné ekonomické následky (ztráta pověsti, soudní pře, onemocnění z potravin, následné náhrady zákazníkům, včetně velkých ztrát prodejů). Z tohoto důvodu jsou v potravinářství neustále vyvíjeny nové postupy, jak rychle ověřit účinnost čištění a sanitace, případně, jak co nejrychleji identifikovat neodstraněné znečištění. Moderní ionizační technika DART (Direct Analysis in Real Time) patří do skupiny ambientních ionizačních technik. S touto technikou lze analyzovat plyny, kapaliny i pevné látky bez složitějších úprav vzorků. Je proto ideální k rychlému "screeningu". Technika DART/TOF-MS umožnila charakterizovat základní znečištění výrobních linek (sacharidy, lipidy, organické kyseliny a podobně), což při čištění výrobních linek umožní snadno vybrat vhodný sanitační prostředek, včetně optimalizace sanitačního procesu (dobu působení, koncentraci a stanovení vhodné teploty sanitačního prostředku).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    159-162

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 20, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article