Authentication of the meat using DNA analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902684" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902684 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Autentizace masa pomocí analýzy DNA
Original language description
Molekulárně-biologické metody založené na detekci deoxyribonukleové kyseliny (DNA) či ribonukleové kyseliny (RNA) patří vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifitě mezi techniky používané při analýze složek potravin. Mezi nejužívanější patří polymerázová řetězová reakce (angl. Polymerase chain reactin, PCR) a její variace. Pro kvantifikaci nukleových kyselin bývají používány techniky kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR) či digitální PCR (dPCR). DNA je univerzální molekula přítomná ve většině buněk živočišného organismu, analýzy vzorků různých živočišných druhů i tkání lze tedy provádět za stejných podmínek. DNA je termostabilnější než proteiny, analýzy nukleových kyselin mohou být tudíž použity i pro rozbory vysoce tepelně opracovaných masných výrobků. Metody založené na amplifikaci vybraného úseku DNA využívají mitochondriální nebo jadernou DNA a bývají mimo jiné používány k autentizaci masa hovězího, vepřového, koňského, jehněčího, kuřecího, krůtího, kachního, ovčího, kozího, rybího, jeleního atd. V současné době je PCR prověřená, rychlá a relativně levná metoda umožňující sériové analýzy vzorků nukleových kyselin.
Czech name
Autentizace masa pomocí analýzy DNA
Czech description
Molekulárně-biologické metody založené na detekci deoxyribonukleové kyseliny (DNA) či ribonukleové kyseliny (RNA) patří vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifitě mezi techniky používané při analýze složek potravin. Mezi nejužívanější patří polymerázová řetězová reakce (angl. Polymerase chain reactin, PCR) a její variace. Pro kvantifikaci nukleových kyselin bývají používány techniky kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR) či digitální PCR (dPCR). DNA je univerzální molekula přítomná ve většině buněk živočišného organismu, analýzy vzorků různých živočišných druhů i tkání lze tedy provádět za stejných podmínek. DNA je termostabilnější než proteiny, analýzy nukleových kyselin mohou být tudíž použity i pro rozbory vysoce tepelně opracovaných masných výrobků. Metody založené na amplifikaci vybraného úseku DNA využívají mitochondriální nebo jadernou DNA a bývají mimo jiné používány k autentizaci masa hovězího, vepřového, koňského, jehněčího, kuřecího, krůtího, kachního, ovčího, kozího, rybího, jeleního atd. V současné době je PCR prověřená, rychlá a relativně levná metoda umožňující sériové analýzy vzorků nukleových kyselin.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
6
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
37-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—