All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Authentication of the meat using DNA analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902684" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902684 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Autentizace masa pomocí analýzy DNA

  • Original language description

    Molekulárně-biologické metody založené na detekci deoxyribonukleové kyseliny (DNA) či ribonukleové kyseliny (RNA) patří vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifitě mezi techniky používané při analýze složek potravin. Mezi nejužívanější patří polymerázová řetězová reakce (angl. Polymerase chain reactin, PCR) a její variace. Pro kvantifikaci nukleových kyselin bývají používány techniky kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR) či digitální PCR (dPCR). DNA je univerzální molekula přítomná ve většině buněk živočišného organismu, analýzy vzorků různých živočišných druhů i tkání lze tedy provádět za stejných podmínek. DNA je termostabilnější než proteiny, analýzy nukleových kyselin mohou být tudíž použity i pro rozbory vysoce tepelně opracovaných masných výrobků. Metody založené na amplifikaci vybraného úseku DNA využívají mitochondriální nebo jadernou DNA a bývají mimo jiné používány k autentizaci masa hovězího, vepřového, koňského, jehněčího, kuřecího, krůtího, kachního, ovčího, kozího, rybího, jeleního atd. V současné době je PCR prověřená, rychlá a relativně levná metoda umožňující sériové analýzy vzorků nukleových kyselin.

  • Czech name

    Autentizace masa pomocí analýzy DNA

  • Czech description

    Molekulárně-biologické metody založené na detekci deoxyribonukleové kyseliny (DNA) či ribonukleové kyseliny (RNA) patří vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifitě mezi techniky používané při analýze složek potravin. Mezi nejužívanější patří polymerázová řetězová reakce (angl. Polymerase chain reactin, PCR) a její variace. Pro kvantifikaci nukleových kyselin bývají používány techniky kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR) či digitální PCR (dPCR). DNA je univerzální molekula přítomná ve většině buněk živočišného organismu, analýzy vzorků různých živočišných druhů i tkání lze tedy provádět za stejných podmínek. DNA je termostabilnější než proteiny, analýzy nukleových kyselin mohou být tudíž použity i pro rozbory vysoce tepelně opracovaných masných výrobků. Metody založené na amplifikaci vybraného úseku DNA využívají mitochondriální nebo jadernou DNA a bývají mimo jiné používány k autentizaci masa hovězího, vepřového, koňského, jehněčího, kuřecího, krůtího, kachního, ovčího, kozího, rybího, jeleního atd. V současné době je PCR prověřená, rychlá a relativně levná metoda umožňující sériové analýzy vzorků nukleových kyselin.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    6

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    37-40

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database