All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation of food emulsions by the cross-flow membrane unit.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902819" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902819 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příprava potravinářských emulzí pomocí cross-flow mebránové jednotky.

  • Original language description

    Principem membránové emulgace je protlačení dispergované fáze skrz póry membrány, zatímco kontinuální fáze proudí kolem povrchu membrány. Kapky narůstají v otevřených pórech membrány, dokud nedosáhnou velikosti danou průměrem pórů a metifázovým napětím. Molekuly povrchově aktivní látky přítomné v kontinuální fázi stabilizují nově vznikající fázové rozhraní. Membrány by měly být přednostně smáčeny kontinuální fází. Stavba pórů by měla být přesná a jednoduchá, jejich distribuce na povrchu membrány by měla umožnit co nejvyšší produkci, avšak zároveň zabránit koalescenci. Membránová emulgace je poměrně nová metoda, která si své místo našla především ve farmacii, ale začíná se uplatňovat i v potravinářském průmyslu. Její výhodou oproti konvenční homogenizaci je vyšší energetická účinnost a lepší kontrola velikosti vznikajících kapek. Práce představuje pokusnou jednotku pro membránovou emulgaci firmy TIA (Francie) vybavenou keramickými membránami s velikostí pórů 1,4 mm a ploše 0,1 m2., zásobníky na dispergovanou a kontinuální fázi 5 a 10 litrů a cirkulačními okruhy obou fází čerpadly s regulovaným průtokem 50 - 500 L/h při pracovním tlaku až 4 bary. Výkon zařízení je závislý na viskozitě dipergované fáze, použité membráně a optimálních podmínkách potřebných pro dosažení požadované velikosti částic.

  • Czech name

    Příprava potravinářských emulzí pomocí cross-flow mebránové jednotky.

  • Czech description

    Principem membránové emulgace je protlačení dispergované fáze skrz póry membrány, zatímco kontinuální fáze proudí kolem povrchu membrány. Kapky narůstají v otevřených pórech membrány, dokud nedosáhnou velikosti danou průměrem pórů a metifázovým napětím. Molekuly povrchově aktivní látky přítomné v kontinuální fázi stabilizují nově vznikající fázové rozhraní. Membrány by měly být přednostně smáčeny kontinuální fází. Stavba pórů by měla být přesná a jednoduchá, jejich distribuce na povrchu membrány by měla umožnit co nejvyšší produkci, avšak zároveň zabránit koalescenci. Membránová emulgace je poměrně nová metoda, která si své místo našla především ve farmacii, ale začíná se uplatňovat i v potravinářském průmyslu. Její výhodou oproti konvenční homogenizaci je vyšší energetická účinnost a lepší kontrola velikosti vznikajících kapek. Práce představuje pokusnou jednotku pro membránovou emulgaci firmy TIA (Francie) vybavenou keramickými membránami s velikostí pórů 1,4 mm a ploše 0,1 m2., zásobníky na dispergovanou a kontinuální fázi 5 a 10 litrů a cirkulačními okruhy obou fází čerpadly s regulovaným průtokem 50 - 500 L/h při pracovním tlaku až 4 bary. Výkon zařízení je závislý na viskozitě dipergované fáze, použité membráně a optimálních podmínkách potřebných pro dosažení požadované velikosti částic.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    217-220

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 20, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article