All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of multiple emulsions in dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902895" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902895 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití vícečetných emulzí v mléčných výrobcích

  • Original language description

    Emulze jsou disperzní, několikafázové systémy tvořené alespoň dvěma navzájem samovolně nemísitelnými kapalinami. Vícečetná emulze je "emulze v emulzi". Dva hlavní typy vícečetných emulzí jsou definovány následovně: emulze voda v oleji ve vodě (v/o/v), kde je emulze voda v oleji rozptýlena ve formě kapiček ve spojité vodné fázi a emulze olej ve vodě v oleji (o/v/o), kde je pak emulze olej ve vodě rozptýlena ve formě kapiček ve spojité fázi olejové. Vícečetné emulze mohou být použity pro mikro-enkapsulaci ve farmacii (přísun protirakovinných přípravků, hormonů, steroidů atd.), dále pak v kosmetice (krémy s enkapsulovanými účinnými složkami) a dalších průmyslových odvětvích. Vícečetné emulze mohou však přinést značné výhody i pro potravinářský průmysl. Uplatňují se například v oblasti redukce energetické hodnoty potravin - především snížením obsahu tuku nutného pro výrobní proces dané potraviny, maskování nechtěných příchutí a zlepšení senzorických vlastností výrobku (složka negativně ovlivňující senzorické vlastnosti nepřijde do kontaktu se sliznicí v ústech). Vícečetné emulze představují dále možnost, jak enkapsulovat nutričně a zdravotně prospěšné látky do potravin. Zatímco ve vodě rozpustné složky (minerály, některé vitamíny, karotenoidy atd.) mohou být začleněny do vnitřní a/nebo vnější vodné fáze, v tuku rozpustné složky (některé vitamíny, n-3 nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty atd.) mohou být obsaženy ve fázi olejové. Během této práce byla vypracována metoda přípravy vícečetné emulze v/o/v - dvoustupňová emulgace, byla hodnocena účinnost této metody přípravy a dále pak stabilita emulzí po dobu skladování.

  • Czech name

    Využití vícečetných emulzí v mléčných výrobcích

  • Czech description

    Emulze jsou disperzní, několikafázové systémy tvořené alespoň dvěma navzájem samovolně nemísitelnými kapalinami. Vícečetná emulze je "emulze v emulzi". Dva hlavní typy vícečetných emulzí jsou definovány následovně: emulze voda v oleji ve vodě (v/o/v), kde je emulze voda v oleji rozptýlena ve formě kapiček ve spojité vodné fázi a emulze olej ve vodě v oleji (o/v/o), kde je pak emulze olej ve vodě rozptýlena ve formě kapiček ve spojité fázi olejové. Vícečetné emulze mohou být použity pro mikro-enkapsulaci ve farmacii (přísun protirakovinných přípravků, hormonů, steroidů atd.), dále pak v kosmetice (krémy s enkapsulovanými účinnými složkami) a dalších průmyslových odvětvích. Vícečetné emulze mohou však přinést značné výhody i pro potravinářský průmysl. Uplatňují se například v oblasti redukce energetické hodnoty potravin - především snížením obsahu tuku nutného pro výrobní proces dané potraviny, maskování nechtěných příchutí a zlepšení senzorických vlastností výrobku (složka negativně ovlivňující senzorické vlastnosti nepřijde do kontaktu se sliznicí v ústech). Vícečetné emulze představují dále možnost, jak enkapsulovat nutričně a zdravotně prospěšné látky do potravin. Zatímco ve vodě rozpustné složky (minerály, některé vitamíny, karotenoidy atd.) mohou být začleněny do vnitřní a/nebo vnější vodné fáze, v tuku rozpustné složky (některé vitamíny, n-3 nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty atd.) mohou být obsaženy ve fázi olejové. Během této práce byla vypracována metoda přípravy vícečetné emulze v/o/v - dvoustupňová emulgace, byla hodnocena účinnost této metody přípravy a dále pak stabilita emulzí po dobu skladování.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů