All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wheat and its effect on human health

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914407" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914407 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://ctpp.cz/data/files/material%20obiloviny.pdf" target="_blank" >http://ctpp.cz/data/files/material%20obiloviny.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Pšenice a její vliv na zdraví člověka

  • Original language description

    Pšenice je domintní obilovinou ve výživě lidstva, jedná se zejména o zdroj bílkovin, vlákniny a energie. Tradičně je zpracovávána v průmyslových mlýnech na mouky, které jsou základními surovinami pekařských, cukrářských a těstárenských výrobků. V posledních desetiletích pozvolna narůstá výskyt různých forem intolerance pšeničných bílkovin - lepku, kdy nejznámějším onemocněním je celiakie. Díky cca 70% zastoupení škrobu jsou výrobky z pšeničné mouky kumulovaným zdrojem energie; s poklesem spotřeby žitných a pšenično-žitných druhů pekařských výrobků(zejména chleba) roste četnost obezity s rizikem diabetu II. typu. Řešením druhé otázky je podpoora a výroba pečiva a chleba z celozrnných mouk, které disponují významně vyšším podílem vlákniny potravy a proto i nižším glykemickým indexem. Technologickým úkolem je zatraktivnění celozrnných výrobků, neboť v současné podobě jsou jejich senzorické charakteristiky (vláčnost, křehkost) na horší úrovni.

  • Czech name

    Pšenice a její vliv na zdraví člověka

  • Czech description

    Pšenice je domintní obilovinou ve výživě lidstva, jedná se zejména o zdroj bílkovin, vlákniny a energie. Tradičně je zpracovávána v průmyslových mlýnech na mouky, které jsou základními surovinami pekařských, cukrářských a těstárenských výrobků. V posledních desetiletích pozvolna narůstá výskyt různých forem intolerance pšeničných bílkovin - lepku, kdy nejznámějším onemocněním je celiakie. Díky cca 70% zastoupení škrobu jsou výrobky z pšeničné mouky kumulovaným zdrojem energie; s poklesem spotřeby žitných a pšenično-žitných druhů pekařských výrobků(zejména chleba) roste četnost obezity s rizikem diabetu II. typu. Řešením druhé otázky je podpoora a výroba pečiva a chleba z celozrnných mouk, které disponují významně vyšším podílem vlákniny potravy a proto i nižším glykemickým indexem. Technologickým úkolem je zatraktivnění celozrnných výrobků, neboť v současné podobě jsou jejich senzorické charakteristiky (vláčnost, křehkost) na horší úrovni.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10700 - Other natural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    O - Projekt operacniho programu

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Obiloviny v lidské výživě 2017. Shrnutí poznatků o obilovinách se zaměřením na problematiku sacharidů obilovin

  • ISBN

    978-80-88019-24-4

  • Number of pages of the result

    6

  • Pages from-to

    8-13

  • Number of pages of the book

    73

  • Publisher name

    Potravinářská komora ČR

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS chapter