Wheat and its effect on human health
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914407" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914407 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://ctpp.cz/data/files/material%20obiloviny.pdf" target="_blank" >http://ctpp.cz/data/files/material%20obiloviny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pšenice a její vliv na zdraví člověka
Original language description
Pšenice je domintní obilovinou ve výživě lidstva, jedná se zejména o zdroj bílkovin, vlákniny a energie. Tradičně je zpracovávána v průmyslových mlýnech na mouky, které jsou základními surovinami pekařských, cukrářských a těstárenských výrobků. V posledních desetiletích pozvolna narůstá výskyt různých forem intolerance pšeničných bílkovin - lepku, kdy nejznámějším onemocněním je celiakie. Díky cca 70% zastoupení škrobu jsou výrobky z pšeničné mouky kumulovaným zdrojem energie; s poklesem spotřeby žitných a pšenično-žitných druhů pekařských výrobků(zejména chleba) roste četnost obezity s rizikem diabetu II. typu. Řešením druhé otázky je podpoora a výroba pečiva a chleba z celozrnných mouk, které disponují významně vyšším podílem vlákniny potravy a proto i nižším glykemickým indexem. Technologickým úkolem je zatraktivnění celozrnných výrobků, neboť v současné podobě jsou jejich senzorické charakteristiky (vláčnost, křehkost) na horší úrovni.
Czech name
Pšenice a její vliv na zdraví člověka
Czech description
Pšenice je domintní obilovinou ve výživě lidstva, jedná se zejména o zdroj bílkovin, vlákniny a energie. Tradičně je zpracovávána v průmyslových mlýnech na mouky, které jsou základními surovinami pekařských, cukrářských a těstárenských výrobků. V posledních desetiletích pozvolna narůstá výskyt různých forem intolerance pšeničných bílkovin - lepku, kdy nejznámějším onemocněním je celiakie. Díky cca 70% zastoupení škrobu jsou výrobky z pšeničné mouky kumulovaným zdrojem energie; s poklesem spotřeby žitných a pšenično-žitných druhů pekařských výrobků(zejména chleba) roste četnost obezity s rizikem diabetu II. typu. Řešením druhé otázky je podpoora a výroba pečiva a chleba z celozrnných mouk, které disponují významně vyšším podílem vlákniny potravy a proto i nižším glykemickým indexem. Technologickým úkolem je zatraktivnění celozrnných výrobků, neboť v současné podobě jsou jejich senzorické charakteristiky (vláčnost, křehkost) na horší úrovni.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
10700 - Other natural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Obiloviny v lidské výživě 2017. Shrnutí poznatků o obilovinách se zaměřením na problematiku sacharidů obilovin
ISBN
978-80-88019-24-4
Number of pages of the result
6
Pages from-to
8-13
Number of pages of the book
73
Publisher name
Potravinářská komora ČR
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—