All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Improve the quality and safety of pork by increasing the hygiene and veterinary level of slaughter.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914828" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914828 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky.

  • Original language description

    Společnost MASO UZENINY PÍSEK, a.s. v rámci projektu &quot;Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky&quot; inovovala a optimalizovala postupy při jatečném zpracování vepřových jatečných zvířat. Projekt byl realizován ve spolupráci Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Fakultou potravinářské a biochemické technologie. Hlavními cíli projektu bylo zvýšení kvality produkovaného vepřového masa pro výsek a masnou výrobu, snížení ztrát, zvýšení hygienické a veterinární úrovně na jatkách, zlepšení podmínek welfare zvířat, a v neposlední řadě i zlepšení pracovních podmínek a hygieny práce pracovníků provozu jatek. V rámci projektu byly inovovány a optimalizovány výrobní postupy týkající se ustájení, nahánění, porážení a následného jatečného opracování vepřových jatečných zvířat a zpracování vedlejších živočišných produktů. Díky inovacím v procesu ustájení jatečných zvířat před porážkou, nahánění a porážení vepřových jatečných zvířat se snížil počet poranění masných kusů a déle se snížilo riziko výskytu méně hodnotných druhů vepřového masa. Zásadním krokem, který snížil riziko výskytu vad masa, byl přechod z omračování elektrickým proudem na omračování plynem s oxidem uhličitým. Metoda omračování zvířat pomocí oxidu uhličitého má nejen příznivý vliv na kvalitu masa, ale také je také přijatelnější z pohledu welfare. Projekt umožnil zlepšení prostředí pro zvířata, personál a také zlepšil hygienickou a veterinární úroveň jatečného opracování, což mělo pozitivní dopad na zvýšení kvality produkovaného vepřového masa.

  • Czech name

    Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky.

  • Czech description

    Společnost MASO UZENINY PÍSEK, a.s. v rámci projektu &quot;Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky&quot; inovovala a optimalizovala postupy při jatečném zpracování vepřových jatečných zvířat. Projekt byl realizován ve spolupráci Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Fakultou potravinářské a biochemické technologie. Hlavními cíli projektu bylo zvýšení kvality produkovaného vepřového masa pro výsek a masnou výrobu, snížení ztrát, zvýšení hygienické a veterinární úrovně na jatkách, zlepšení podmínek welfare zvířat, a v neposlední řadě i zlepšení pracovních podmínek a hygieny práce pracovníků provozu jatek. V rámci projektu byly inovovány a optimalizovány výrobní postupy týkající se ustájení, nahánění, porážení a následného jatečného opracování vepřových jatečných zvířat a zpracování vedlejších živočišných produktů. Díky inovacím v procesu ustájení jatečných zvířat před porážkou, nahánění a porážení vepřových jatečných zvířat se snížil počet poranění masných kusů a déle se snížilo riziko výskytu méně hodnotných druhů vepřového masa. Zásadním krokem, který snížil riziko výskytu vad masa, byl přechod z omračování elektrickým proudem na omračování plynem s oxidem uhličitým. Metoda omračování zvířat pomocí oxidu uhličitého má nejen příznivý vliv na kvalitu masa, ale také je také přijatelnější z pohledu welfare. Projekt umožnil zlepšení prostředí pro zvířata, personál a také zlepšil hygienickou a veterinární úroveň jatečného opracování, což mělo pozitivní dopad na zvýšení kvality produkovaného vepřového masa.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20400 - Chemical engineering

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    O - Projekt operacniho programu

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Internal product ID

    15/001/16220/231/000033

  • Numerical identification

    15/001/16220/231/000033

  • Technical parameters

    Smlouva na spolupráci při projektu &quot;Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky.&quot;

  • Economical parameters

    Zvýšení kvality produkovaného vepřového masa

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    60461373

  • Owner name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page