All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of new products from fruit and vegetables into plastic packaging

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917177" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917177 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů

  • Original language description

    Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu vyvinula nové výrobky a zavedla nové výrobní postupy týkající se výroby ovocno-zeleninových výrobků balených do plastových obalů (sáčků). Novými produkty, které byly vyvinuty během spolupráce, jsou dvě řady výrobků balené do plastových stojatých sáčků a to ovocno-zeleninové kojenecké výživy (Hamánek jablko s dýní, Hamánek jablko s mrkví a Hamánek jablko s mrkví a červenou řepou). a ovocno-zeleninové pyré. Výroba řad nových produktů byla umožněna díky investicím do nové technologie a optimalizaci nových výrobních postupů, včetně přípravy produktů, balení, šetrného tepelného opracování a skupinového balení a značení finálních ovocno-zeleninových výrobků. Nové výrobky jsou vyráběny na nové technologii, která umožňuje produkci ovocno-zeleninových výrobků do nových plastových obalů. Nové výrobky (nové receptury, nové technologické postupy, nové způsoby balení a nový obalový materiál) z ovoce a zeleniny vyžadují vysoké nároky na hygienu a přesnost celého technologického procesu. Díky šetrnému a přesně nastavenému výrobnímu procesu, který se sestává z přípravy produktů, balení a plnění produktu, tepelného opracování, chlazení a finálního balení a značení produktu si výrobky zachovají své nutriční a senzorické vlastnosti původních surovin. Nový způsob a postup balení a plnění produktu, kdy se plastový obal vytvoří z folie těsně před naplněním produktu, umožní šetrnější postupy, které vedou ke stabilnější barvě výrobků a nižším ztrátám vitamínů, barviv, antioxidantů a dalších nutričně a senzoricky cenných látek. Díky plnění za horka je možno následně použít šetrné tepelné ošetření, které zbytečně negativně nepůsobí na senzoricky a nutričně významné látky ve finálním produktu. Nový obal je navíc velmi atraktivní pro spotřebitele, především díky atraktivnímu designu a jeho praktičnosti.

  • Czech name

    Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů

  • Czech description

    Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu vyvinula nové výrobky a zavedla nové výrobní postupy týkající se výroby ovocno-zeleninových výrobků balených do plastových obalů (sáčků). Novými produkty, které byly vyvinuty během spolupráce, jsou dvě řady výrobků balené do plastových stojatých sáčků a to ovocno-zeleninové kojenecké výživy (Hamánek jablko s dýní, Hamánek jablko s mrkví a Hamánek jablko s mrkví a červenou řepou). a ovocno-zeleninové pyré. Výroba řad nových produktů byla umožněna díky investicím do nové technologie a optimalizaci nových výrobních postupů, včetně přípravy produktů, balení, šetrného tepelného opracování a skupinového balení a značení finálních ovocno-zeleninových výrobků. Nové výrobky jsou vyráběny na nové technologii, která umožňuje produkci ovocno-zeleninových výrobků do nových plastových obalů. Nové výrobky (nové receptury, nové technologické postupy, nové způsoby balení a nový obalový materiál) z ovoce a zeleniny vyžadují vysoké nároky na hygienu a přesnost celého technologického procesu. Díky šetrnému a přesně nastavenému výrobnímu procesu, který se sestává z přípravy produktů, balení a plnění produktu, tepelného opracování, chlazení a finálního balení a značení produktu si výrobky zachovají své nutriční a senzorické vlastnosti původních surovin. Nový způsob a postup balení a plnění produktu, kdy se plastový obal vytvoří z folie těsně před naplněním produktu, umožní šetrnější postupy, které vedou ke stabilnější barvě výrobků a nižším ztrátám vitamínů, barviv, antioxidantů a dalších nutričně a senzoricky cenných látek. Díky plnění za horka je možno následně použít šetrné tepelné ošetření, které zbytečně negativně nepůsobí na senzoricky a nutričně významné látky ve finálním produktu. Nový obal je navíc velmi atraktivní pro spotřebitele, především díky atraktivnímu designu a jeho praktičnosti.

Classification

  • Type

    V<sub>souhrn</sub> - Summary research report

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    O - Projekt operacniho programu

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Number of pages

    90

  • Place of publication

  • Publisher/client name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Version