Development of fruit and vegetable products with the maintenance of the nutritional and sensory properties of the raw material
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917179" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917179 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny
Original language description
Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu „Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny“ instalovala nové technologie a provedla stavební práce, které umožnily inovovat stávající produkci a vyvinout řady nových výrobků na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností. Zavedení nové technologie umožnilo optimalizovat pracovní postupy nejen u inovovaných produktů, které neobsahují kousky ovoce a zeleniny, ale i u produktů s kousky suroviny, které si díky podílu kousků suroviny nebo většímu podílu dužniny více zachovávají nutričně a senzoricky cenné vlastností. Původní technologický proces neumožňoval sterilaci a balení produktů s podílem kousků ovoce nebo zeleniny anebo viskózních produktů s vysokým podílem dužniny. Stejně jako původní technologie neumožňovala výrobu lisovaných ovocných a zeleninových šťáv. Díky stavebním úpravám a instalaci nové technologie mohly být v rámci projektu vyvinuty nové řady výrobků. Novými výrobními řadami jsou výrobky z drcených rajčat, ovocné a zeleninové šťávy a výrobky s podílem kousků ovoce. Zástupci těchto výrobků jsou například Passata – výrobky s podílem pasírovaných rajčat, lisovaná jablečná šťáva, rajčatová šťáva a sterilované jablečné produkty (kašovité nebo s podílem kostek). Všechny řady nových a inovovaných produktů se nyní mohou balit, jak do malospotřebitelských balení, tak do balení, která jsou určena velkoodběratelům. Díky projektu se zároveň zvýšila jakost již vyráběných produktů (ovocné dřeně) a zároveň se snížilo riziko kontaminace finálních produktů (řízený proces šetrné sterilace a aseptického plnění a balení finálních produktů, zlepšení hygienických parametrů technologie a výrobního prostředí).
Czech name
Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny
Czech description
Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu „Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny“ instalovala nové technologie a provedla stavební práce, které umožnily inovovat stávající produkci a vyvinout řady nových výrobků na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností. Zavedení nové technologie umožnilo optimalizovat pracovní postupy nejen u inovovaných produktů, které neobsahují kousky ovoce a zeleniny, ale i u produktů s kousky suroviny, které si díky podílu kousků suroviny nebo většímu podílu dužniny více zachovávají nutričně a senzoricky cenné vlastností. Původní technologický proces neumožňoval sterilaci a balení produktů s podílem kousků ovoce nebo zeleniny anebo viskózních produktů s vysokým podílem dužniny. Stejně jako původní technologie neumožňovala výrobu lisovaných ovocných a zeleninových šťáv. Díky stavebním úpravám a instalaci nové technologie mohly být v rámci projektu vyvinuty nové řady výrobků. Novými výrobními řadami jsou výrobky z drcených rajčat, ovocné a zeleninové šťávy a výrobky s podílem kousků ovoce. Zástupci těchto výrobků jsou například Passata – výrobky s podílem pasírovaných rajčat, lisovaná jablečná šťáva, rajčatová šťáva a sterilované jablečné produkty (kašovité nebo s podílem kostek). Všechny řady nových a inovovaných produktů se nyní mohou balit, jak do malospotřebitelských balení, tak do balení, která jsou určena velkoodběratelům. Díky projektu se zároveň zvýšila jakost již vyráběných produktů (ovocné dřeně) a zároveň se snížilo riziko kontaminace finálních produktů (řízený proces šetrné sterilace a aseptického plnění a balení finálních produktů, zlepšení hygienických parametrů technologie a výrobního prostředí).
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2018
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
15/001/16220/564/000032
Numerical identification
15/001/16220/564/000032
Technical parameters
Smlouva o spolupráci na projektu "Vývoj produktů na bázi ovoce a zeleniny se zachováním nutričních a senzorických vlastností suroviny" 324 61 6056
Economical parameters
Vývoj nových produktů a vývoj nových obalových materiálů
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—