Development of new products from fruit and vegetables into plastic packaging
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917184" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917184 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů
Original language description
Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu vyvinula nové výrobky a zavedla nové výrobní postupy týkající se výroby ovocno-zeleninových výrobků balených do plastových obalů (sáčků). Novými produkty, které byly vyvinuty během spolupráce, jsou dvě řady výrobků balené do plastových stojatých sáčků a to ovocno-zeleninové kojenecké výživy (Hamánek jablko s dýní, Hamánek jablko s mrkví a Hamánek jablko s mrkví a červenou řepou). a ovocno-zeleninové pyré. Výroba řad nových produktů byla umožněna díky investicím do nové technologie a optimalizaci nových výrobních postupů, včetně přípravy produktů, balení, šetrného tepelného opracování a skupinového balení a značení finálních ovocno-zeleninových výrobků. Nové výrobky jsou vyráběny na nové technologii, která umožňuje produkci ovocno-zeleninových výrobků do nových plastových obalů. Nové výrobky (nové receptury, nové technologické postupy, nové způsoby balení a nový obalový materiál) z ovoce a zeleniny vyžadují vysoké nároky na hygienu a přesnost celého technologického procesu. Díky šetrnému a přesně nastavenému výrobnímu procesu, který se sestává z přípravy produktů, balení a plnění produktu, tepelného opracování, chlazení a finálního balení a značení produktu si výrobky zachovají své nutriční a senzorické vlastnosti původních surovin. Nový způsob a postup balení a plnění produktu, kdy se plastový obal vytvoří z folie těsně před naplněním produktu, umožní šetrnější postupy, které vedou ke stabilnější barvě výrobků a nižším ztrátám vitamínů, barviv, antioxidantů a dalších nutričně a senzoricky cenných látek. Díky plnění za horka je možno následně použít šetrné tepelné ošetření, které zbytečně negativně nepůsobí na senzoricky a nutričně významné látky ve finálním produktu. Nový obal je navíc velmi atraktivní pro spotřebitele, především díky atraktivnímu designu a jeho praktičnosti.
Czech name
Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů
Czech description
Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu vyvinula nové výrobky a zavedla nové výrobní postupy týkající se výroby ovocno-zeleninových výrobků balených do plastových obalů (sáčků). Novými produkty, které byly vyvinuty během spolupráce, jsou dvě řady výrobků balené do plastových stojatých sáčků a to ovocno-zeleninové kojenecké výživy (Hamánek jablko s dýní, Hamánek jablko s mrkví a Hamánek jablko s mrkví a červenou řepou). a ovocno-zeleninové pyré. Výroba řad nových produktů byla umožněna díky investicím do nové technologie a optimalizaci nových výrobních postupů, včetně přípravy produktů, balení, šetrného tepelného opracování a skupinového balení a značení finálních ovocno-zeleninových výrobků. Nové výrobky jsou vyráběny na nové technologii, která umožňuje produkci ovocno-zeleninových výrobků do nových plastových obalů. Nové výrobky (nové receptury, nové technologické postupy, nové způsoby balení a nový obalový materiál) z ovoce a zeleniny vyžadují vysoké nároky na hygienu a přesnost celého technologického procesu. Díky šetrnému a přesně nastavenému výrobnímu procesu, který se sestává z přípravy produktů, balení a plnění produktu, tepelného opracování, chlazení a finálního balení a značení produktu si výrobky zachovají své nutriční a senzorické vlastnosti původních surovin. Nový způsob a postup balení a plnění produktu, kdy se plastový obal vytvoří z folie těsně před naplněním produktu, umožní šetrnější postupy, které vedou ke stabilnější barvě výrobků a nižším ztrátám vitamínů, barviv, antioxidantů a dalších nutričně a senzoricky cenných látek. Díky plnění za horka je možno následně použít šetrné tepelné ošetření, které zbytečně negativně nepůsobí na senzoricky a nutričně významné látky ve finálním produktu. Nový obal je navíc velmi atraktivní pro spotřebitele, především díky atraktivnímu designu a jeho praktičnosti.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
16/003/16220/564/000065
Numerical identification
16/003/16220/564/000065
Technical parameters
Smlouva o spolupráci na projektu "Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů"
Economical parameters
Vývoj nových výrobků, vývoj a využití nového způsobu balení (roční zvýšení objemu výroby)
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—